Copiii crescuți în gospodăriile religioase au mai multe probleme comportamentale decât ceilalți

3
Sursa: Google.ro

Potrivit unui studiu publicat în Current Biology în 2015, copiii crescuți fără religie tind să fie mai amabili decât copiii crescuți în gospodării foarte religioase.

Studiul a reprezentat un efort de colaborare între numeroși savanți din șapte universități diferite, care provin din întreaga lume.

Echipa a studiat copiii dintr-o varietate diferită de religii, inclusiv creștini, musulmani și non-religioși și a constatat că, printre altele, copiii din gospodăriile religioase erau mai critici.

 „În general, concluziile noastre… contrazic presupunerea comună și populară: copiii din gospodăriile religioase sunt mai altruiști și mai amabili față de ceilalți. Mai general, ei pun sub semnul întrebării dacă religia este vitală pentru dezvoltarea morală, susținând ideea că secularizarea discursului moral nu va reduce bunătatea umană – de fapt, va face exact invers ”, au spus cercetătorii în studiu.

Studiul a implicat aproape 1.200 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Copiii proveneau dintr-o varietate de culturi diferite, inclusiv copii din SUA, Canada, China, Iordania, Turcia și Africa de Sud. Dintre cei care au participat la experiment, aproape 24% au fost creștini, 43% musulmani și 27,6% non-religioși.

În studiu, copiii s-au pus în situații în care ar avea posibilitatea de a relaționa cu ceilalți. De asemenea, li s-au prezentat imagini video ale copiilor care se luptă și se împingeau reciproc, în timp ce cercetătorii le măsurau reacțiile.

Rezultatele studiului „ demonstrează cu tărie că cei mici, care provin din gospodării care identifică una dintre cele două religii majore ale lumii (creștinismul și islamul) erau mai puțin altruiști decât copiii din gospodăriile non-religioase”, spun cercetătorii.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că tinerii, care au fost mai îndoctrinați într-o anumită religie „prezintă cele mai mari relații negative”.

De asemenea, studiul a descoperit că acei copiii religioși sunt mai susceptibili de a fi judecați și pedepsiți față de alți copii.

Împreună, aceste rezultate dezvăluie similitudinea între țări în modul în care religia influențează negativ altruismul copiilor, provocând părerea că religiozitatea facilitează comportamentul prosocial ”, au declarat cercetătorii studiului.

Deși se acceptă în general că religia construiește judecățile morale ale oamenilor și comportamentul pro-social, relația dintre religie și moralitate este una controversată ”, a continuat studiul.

Un aspect care nu a fost tratat în studiu este faptul că părinții religioși sunt adesea de acord cu lucruri precum pălmuirea copiilor, pe care le consideră acceptabile social. Există o șansă foarte bună ca acesta să fie motivul real pentru care copiii părinților religioși se confruntă mai greu cu ceilalți.

Numeroase studii au arătat acum efectele dăunătoare ale strategilor parentale similare.

Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului a emis în 2006 o directivă prin care a solicitat eliminarea pedepselor fizice: „violența legalizată împotriva copiilor” prin „măsuri legislative, administrative, sociale și educaționale”. Această directivă a fost sprijinită de 192 de țări, doar Statele Unite și Somalia nu au ratificat-o.

Spanking-ul  sau „pălmuirea la fund a copilului” a fost interzis în 53 de țări și state la nivel global.

Alan Kazdin, doctor, profesor de psihologie la Universitatea Yale și director al Centrului Yale Parenting și al Clinicii de Conducere a Copilului, spune că și cea mai mică zdruncinare a copilului nu funcționează chiar așa cum cred mulți părinți.

Nu puteți pedepsi aceste comportamente pe care nu le doriți. Nu este nevoie de pedepse corporale, a spus Kazdin.

Studiul care arată că copiii religioși sunt mai puțin altruiști este interesant, dar este incomplet, pentru că pune un semn de întrebare asupra practicii spirituale din gospodărie, ignorând în același timp celelalte dinamici importante ale familiei care contribuie la creșterea copilului. Cu toate acestea, există cu siguranță ceva de spus despre modul în care părinții religioși tind să aibă un stil parental mai autoritar, ceea ce provoacă fără îndoială aceste trăsături antisociale ale personalității.

Citește și Boala secolului a fost descoperită

 

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here