BNR și ASE lucrează pentru ”stimularea studenţilor în a îmbrăţişa o carieră în domeniul financiar-bancar”

0

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în România o alternativă viabilă pentru cei care se gândesc să studieze în străinătate domeniul bancar şi financiar, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE. Invităm sectorul bancar şi sectorul instituţiilor financiare nebancare să se alăture în sprijinirea proiectelor existente, dar şi în demararea unor noi iniţiative. Susţinerea de prelegeri, finanţarea cercetării şi performanţei în domeniul monetar-bancar pe subiecte identificate de comun acord, stimularea studenţilor în a îmbrăţişa o carieră în domeniul financiar-bancar, precum şi alte proiecte care să dezvolte şcoala de banking din România sunt exemple de iniţiative pe care putem să le avem în vedere. Scopul este şi de a construi aici, în România, o alternativă viabilă pentru cei care se gândesc să studieze în străinătate domeniul bancar şi financiar. Avem potenţial pentru acest lucru şi ne mai adresăm şi celor care ulterior să aplice cele învăţate cu cât mai multă pricepere şi dăruire în sistemul financiar bancar românesc”, a spus Mugur Isărescu, la Conferinţa anuală BNR-ASE „Perspective privind dezvoltarea sectorului bancar românesc”.

Mugur Isărescu a adresat cuvântul de deschidere la cea de-a treia ediţie a Conferinţei anuale BNR-ASE

Guvernatorul BNR a menţionat că aceasta este parte a protocolului de colaborare semnat la 1 decembrie 2021, iar ediţia din acest an abordează perspectivele sectorului bancar românesc într-o lume aflată în permanentă schimbare. Potrivit acestuia, accelerarea semnificativă a ritmului digitalizării activităţii financiar-bancare aduce noi provocări şi pune la încercare modelele clasice de gândire din domeniul economic, monetar şi financiar.

Vezi și Educație financiară pentru elevi la sediul BNR

Guvernatorul BNR a precizat că primele două ediţii ale conferinţei au reunit experţi ai băncii centrale sau ai instituţiilor europene, bancheri de top şi reprezentanţi ai mediului universitar, iar temele au acoperit subiecte diverse, de la provocările structurale din sistemul financiar-bancar, la navigarea printre crizele suprapuse cu care ne confruntăm pe plan regional şi internaţional.

În 2023, extinderea relaţiilor dincolo de graniţe s-a realizat prin invitarea unei delegaţii a partenerilor din Republica Moldova, care a inclus guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, rectorul ASE Moldova, împreună cu mai mulţi specialişti din cadrul acestor instituţii.

Mugur Isărescu a afirmat că în anul 2023 a avut loc prima ediţie a programului „Şcoala finanţelor moderne” realizat în colaborare cu Banca Naţională a Moldovei, ASE Moldova şi ASE Bucureşti. Acest program a oferit tinerilor masteranzi din Republica Moldova o experienţă de studiu inedită prin participarea la prelegeri şi întâlniri cu personalităţi din domeniul financiar-bancar din România şi Moldova.

Tot în cadrul ediţiei anterioare a conferinţei BNR-ASE s-a lansat şi programul Antreprenoriat de Top care urmăreşte îmbunătăţirea educaţiei financiare a antreprenorilor, în linie cu exigenţele OCDE şi bunele practici ale Uniunii Europene.

„În anul 2021, când am pornit la drum în acest parteneriat BNR-ASE, obiectivul principal pe care l-am avut în vedere a fost impulsionarea cercetării şi performanţei academice în domeniul monetar-bancar. Printre măsurile iniţiate se numără organizarea unui program de masterat cu specializare în activitatea băncilor centrale şi a instituţiilor financiare, se numeşte BANCAS, similar programelor implementate la nivel european. De atunci, am parcurs deja doi ani universitari, în care experţii din cadrul BNR implicaţi în proiect au actualizat planurile de învăţământ, cu sprijinul constant al colegilor din cadrul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, pentru a se plia atât pe nevoile băncii centrale, cât şi pe cele ale sistemului financiar. Au fost introduse materii precum stabilitatea financiară şi politica macroprudenţială, reglementarea şi supravegherea bancară, administrarea rezervelor internaţionale sau modelarea cerinţelor de capital şi provizioane. Este importantă continuarea procesului de actualizare a curriculei programului de master BANCAS pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitorului”, a susţinut Isărescu.

Potrivit acestuia, programul produce deja rezultate concrete. Astfel, de la debutul proiectului, câţiva studenţi BANCAS au devenit angajaţi ai băncii centrale, în timp ce mai mulţi specialişti din cadrul sistemului financiar sau BNR s-au înscris la cursurile acestei forme de învăţământ.

„Din octombrie 2024, programul de master se va denumi oficial ‘Bănci centrale şi Instituţii financiare – BANCAS’, în urma aprobării primite din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în învăţământul Superior. Programul BANCAS poate deveni un produs de top al ASE, nişa de expertiză fiind aceea de banking aplicat. În cadrul acestui program, printre lectori se numără colegii din BNR, de la Direcţia stabilitate financiară, Direcţia reglementare şi autorizare, Direcţia rezoluţie bancară, Direcţia operaţiuni de piaţă, Direcţia monitorizarea infrastructurilor pieţei financiare şi a plăţilor şi Direcţia supraveghere. Specialişti şi conducători de bănci sunt invitaţi să conferenţieze pe diverse subiecte”, a subliniat şeful BNR.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here