Școala construită și dotată după o investiție de 1,5 milioane euro în Mureș

0

Una dintre cele mai moderne şcoli din România, dotată cu laboratoare de informatică, table inteligente şi toată infrastructura necesară educaţiei copiilor din ciclul primar şi gimnazial, realizată în urma unui investiţii în valoare de circa 1,5 milioane euro, a fost inaugurată, duminică, la Găneşti în județul Mureș.

„Astăzi este o sărbătoare mare în comuna noastră, în satul Găneşti, în primul rând. Dintre toate proiectele europene şi tot ce s-a realizat în ultimii 10-12 ani, acesta este cel mai mare proiect, în valoare de aproximativ 1.500.000 euro. Pe lângă faptul că avem drumuri, avem canalizare, avem apă, grădiniţă cu program prelungit, iluminat public modern, pentru sufletul meu şi pentru mine aceasta este cea mai importantă investiţie, atât valoric, cât şi sufleteşte (…). Numai dacă investeşti în copii, aşa o să avem viitor. Această şcoală este finanţată din fonduri europene, pe Programul Operaţional Regional, şi dacă vorbim de proiectare, au trecut peste 4 ani de când a început, dar efectiv lucrările au început acum 2 ani. Deci, în 2 ani am reuşit să extindem şi să reabilităm şcoala”, a declarat primarul comunei Găneşti, Elemer Balog.

Primarul a spus că în fiecare dintre cele 17 clase ale şcolii există tablă electronică, interactivă, există câte un laptop pe fiecare catedră, la profesor, mobilier nou, robineţi de apă cu senzori, încălzire centrală.

Toate laboratoarele au fost dotate la cele mai înalte standarde. De exemplu, în laboratorul de Biologie, fiecare copil are microscop. Dotări excepţionale au şi laboratorul de fizică, cel de chimie, geografie, dar şi cel de informatică.

Vezi și Când se întorc elevii la școală după vacanța de iarnă

„Toată şcoala are table de ultimă generaţie şi firma din Bistriţa care a montat tablele interactive şi sala de informatică a spus că sunt ultimele generaţii de calculatoare şi ultimele de generaţii de table informatice”, a precizat primarul comunei Găneşti, Elemer Balog.

Profesorul de Matematică-Informatică, Szondi Kelemen, susţine că elevii trebuie să beneficieze de aceeaşi calitate a învăţământului atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, astfel încât copiii educaţi în şcoli rurale să nu resimtă nicio diferenţă faţă de cei de la oraş.

El spune că laboratorul de Informatică va fi folosit în special de către elevii claselor V-VIII, dar că şi clasele mai mici pot avea acces la acesta.

Directorul Şcolii Gimnaziale „Fogarasi Samuel” din Găneşti, Laszlo Pataki, a spus că elevii din această comună beneficiază de o bază materială de excepţie şi că aici sunt întrunite toate condiţiile pentru asigurarea unui trai de calitate, dar că inteligenţa artificială nu înlocuieşte învăţarea.

„Chiar dacă sunt mijloace inteligente, acestea nu gândesc şi nu acţionează în locul nostru. Inteligenţa artificială nu înlocuieşte învăţarea şi hărnicia. Acestea depind de elevi”, a atras atenţia directorul Laszlo Pataki.

La inaugurarea noii şcoli nu au lipsit politicienii: prefectul judeţului, Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, liderul UDMR, Kelemen Hunor, numeroşi parlamentari şi reprezentanţi şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here