Știați că Salina Slănic este cea mai mare din Europa şi locul cu cel mai pur aer de pe planetă

17

Salina Slănic, din staţiunea cu acelaşi nume din Prahova, deţine câteva superlative speciale: este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavată fiind de 2,9 milioane de metri cubi, şi deţine cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de radiaţii şi poluare

Aflată la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti şi 44 km de Ploieşti, staţiunea Slănic este o destinaţie recunoscută pentru activitatea balneoturistică încă din anul 1853, când a fost declarată staţiune turistică de interes naţional.

Printre superlativele Salinei Slănic (Mina Unirea), cel mai important obiectiv turistic dar şi de sănătate din staţiune, se numără un volum imens de sare excavată, 2,9 milioane de metri cubi, care a dus la crearea unor cavităţi cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal având circa 80.000 de metri pătraţi.

 

Citește Ați auzit de lacul de vis supranumit Marea din Bucegi? Lacul Bolboci la capătul superbului drum TransBucegi!

Cele 14 camere au o deschidere de 10 metri la tavan, 32 de metri la talpă, iar înălţimea este de 54 de metri. Adâncimea salinei este de 208 metri. Dimensiunile impresionante au consacrat salina ca cea mai mare din Europa.

Potrivit documentelor existente, moşia Slănic a fost cumpărată de spătarul Mihai Cantacuzino în jurul anului 1685. În 1713, moşia Slănic a fost donată Mănăstirii Colţea din Bucureşti. În perioada 1943-1970, mina a fost în exploatare, iar după 1970, a devenit obiectiv turistic.

Accesul vizitatorilor era asigurat prin coborârea cu o „colivie” prin puţul de extracţie, amenajat pentru transportul de persoane, până la adâncimea de 208 m. După ce liftul s-a defectat, vizitarea se face cu ajutorul microbuzelor. Turiştii pot observa pe traseu elementele din structura internă a masivului de sare, benzile divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb ale sării, dar şi vechile locuri în care era exploatată sarea.

Parcurgerea la pas a salinei durează aproximativ două ore, timp în care vă puteţi bucura şi de beneficiile mediului salin.

“Palate de sare” din interior au un microclimat constant, o temperatură constantă pe tot timpul anului de 13º C, o umiditate a aerului de cca. 60% şi aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sănătăţii, fapt care a dus la amenajarea salinei atât pentru agrement, cât şi pentru tratament în maladiile respiratorii.

Condiţiile din mină creează premisele pentru cel mai pur aer de pe planetă, din care lipsesc aproape total radiaţiile şi poluarea. Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară efectuează frecvent în salină teste şi măsurători, iar salina este în cărţi pentru amenajarea unui centru studii cosmice european.

Despre Cascada Cailor știai?

În interior este amenajat un sanatoriu cu 50 de locuri dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte. Un tratament de două săptămâni este suficient pentru pacienţii cu probleme pulmonare.

De asemenea, în salină sunt amenajate locuri de joacă cu tobogane, balansoare şi leagăne, terenuri de sport, volei, handbal, tenis, carting şi minifotbal, o sală cu mese de biliard şi un bufet. Deseori, în mina Unirea se organizează diverse competiţii sportive, concursuri, expoziţii şi concerte.

Spectaculoase sunt concursurile naţionale şi internaţionale de aeromodelism, posibile datorită climatului deosebit în care viteza de circulaţie a aerului este aproape de “0”.

Cea mai spectaculoasă cameră a salinei este Sala Genezei, în care se află busturile în sare ale lui Traian, Decebal şi Burebista precum şi scuplturi cu elemente specifice poporului daco-roman. În salină mai există un basorelief al lui Mihai Viteazul, precum şi un bust al lui Mihai Eminescu.

17 comentarii

  1. Transportul reprezinta o mare problema. Pe cât de curat este aerul in salină, pe atâta miros de țeava de eșapament inhalezi la ieșire.
    Vis…
    Pentru ca lucrurile bune să nu fie bine facute până la capăt.

  2. Mare pacat…autoritatile nu gasesc o solutie pentru transport decat microbuzele acelea care nu fac altceva decât să vicieze aerul bogat in aerosoli. Soluția cu lifturile mi se pare cea mai corecta. Exista si varianta cu mijloace de transport electrice(sigur este si cea mai costisitoare). Presupun ca s-ar putea accesa si niste fonduri europene…dar iarăși, din pacate, presupun ca sunt niste interese locale…

  3. Mori axfisiat de la fumul de esapament al microbuzelor care fac transportul in salina. Cand functiona ,,liftul medieval,, (care s-a prabusit si a facut si victime) , aerul era respirabil. Acolo intra foarte multi oameni care aduc foarte multi bani ,dar nu se investeste. Probabil este vreo fisura in buget. Sa dea Domnul sa nu apara vreo fisura in tavan sau in galerie. Toate bune!

  4. Am fost in mina de sare de la Slanic Prahova in 1982 . Am coborat si urcat cu acea ,, colivie ” , a fost chiar sinistru si infricosator deoarece colivia era atarnata de cablu fara a fi ghidata de o sina pe parcursul traseului de peste 200 m . Pe teaseu colivia se lovea de peretii de sare a micii galerii verticale , cum sa nu fie infricosator . Atunci in galerie era amenajat doar un mic spatiu cu paturi pentu tatament si doar atat . Fiica mea avea 6 ani si era la tratament . Atunci puteam spune ca era locul cu cel mai curat aer dar acum ca vizitarea se face microbuse , s-au creat locuri de de joaca , bufet si alte idiotenii pentru facut bani , consider ca sigur nu mai este locul cu cel mai pur aer respirabil , din pacate . Ne bate joc de planeta .

  5. Nu cred in puritatea aerului din salină… Mirosul de gaze de esapament de la hârburile cu care sunt transportați turiștii contrazice afirmația anterioară.

  6. De ce as avea incredere intr-un articol scris de cineva agramat? Un titlu care incepe cu „Stati ca …”, trebuie incheiat cu un semn de intrebare. Asta daca nu esti dobitoc…

  7. Am vizitat salina si am fost impresionat de imensitatea ei si de aerul extrem de curat si salin.Ce m-a impresionat negativ este calitatea ingrozitoare a drumului de microbuzele care dau sa se rupa si de gazele de esapament extrem de nocive care anihileaza tot ce ai acumulat in salina.Pacat de tot efortul !! Acest obiectiv turistic unic trebuie exploatat la nivel occidental pentru a da rezultate economice la valoarea reala a obiectivului turistic.

  8. […] Salina Slănic, din staţiunea cu acelaşi nume din Prahova, deţine câteva superlative speciale: este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavată fiind de 2,9 milioane de metri cubi, şi deţine cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de… Cititi mai multe aici: Știați că Salina Slănic este cea mai mare din Europa şi locul cu cel mai pur aer de pe planetă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here