Studii în Marea Britanie. O oportunitate unică și de succes sau singura variantă?

3

Culoare, muzică, agitație, o continuă schimbare, sunt câțiva din termenii cu care putem să descriem prezentul nostru. Trăim într-o societate unde totul tinde să se îndrepte către nou, să se remodeleze și să înfrumusețeze ceea ce a fost cândva ,,la modă”. Tinerii sunt în căutare de noi domenii de studiu, cât mai unice și mai nonconformiste pentru ca mai apoi, după ce își acumulează bagajul informațional, să poată să le pună în practică în viitoarele joburi pe care o să le aibă.

Țara de proveniență de multe ori nu poate să ofere toate oportunitățile necesare studențiilor săi și de aceea aceștia tind să se îndrepte către universitățile din străinătate, care au diversitate mare de programe de studiu. Acesta a fost și cazul Biancăi Iliescu, care pentru a studia animația a decis să plece în Marea Britanie, la De Montfort University Leicester.

PedagoTeca: În ce țară studiezi acum, la ce universitate și ce anume studiezi?

Bianca: Studiez animație în Marea Britanie, la De Montfort University Leicester.

PedagoTeca: Ce formalități au fost necesare, în principal, pentru a studia acolo? Ai luat ușor decizia de a pleca? De ce nu ai vrut să studiezi aici, în țară?

Bianca: Mi-am dat seama destul de repede că nu există o facultate în România axată pe ceea ce vreau eu să fac – entertainment arts (artă pentru publicații, jocuri, desene animate, etc.). De asemenea, numărul de oportunități în acest domeniu este mult mai redus în Romania decât în străinătate.

PedagoTeca: Care au fost motivele pentru care ai ales să studiezi la acea universitate?

Bianca: În principal modul de prezentare al universității pe rețele de socializare și faptul că știam că sunt o facultatea nou renovată și cu multe facilități tehnologice. A fost o alegere destul de oarbă având în vedere ca nu am putut ajunge să vizitez universitățile la care am aplicat înainte de a face această alegere, însa există suficiente informații pe internet care să te ajute să îți faci o impresie.

 Citește și Studenții Universității din București au obținut 11 medalii la competiția europeană Markstrat

PedagoTeca: Care au fost așteptările tale vizavi de mediul universitar de acolo și față de țară, de orașul în care locuiești acum?

Bianca: M-am așteptat la un mediu mai relaxat, facilități mai bune.

PedagoTeca: Cum e sistemul educațional acolo? Dar sistemul de notare?

Bianca: La cursul meu notarea se face exclusiv pe baza proiectelor.

PedagoTeca: Cum sunt țara și orașul? Cum sunt oamenii acolo?

Bianca: Orașul e destul de mic, se poate ajunge pe jos oriunde și nu este foarte scump. Oamenii sunt diverși, din toate țările, un avantaj este că sunt mulți studenți, fiind un oraș gazdă a două facultăți.

PedagoTeca: Spune-mi, te rog, 3 avantaje și 3 dezavantaje ale vieții de student acolo.

Bianca: Avantaje – facilitățile facultății, oportunitățile (de voluntariat, excursii), sprijinul din partea facultății (pentru angajare, consiliere, etc). Dezavantaje – în principal costurile per total destul de mari ar fi singurul și cel mai mare dezavantaj.

PedagoTeca: Care a fost cel mai mare obstacol, cea mai mare provocare când ai început studiile acolo?

Bianca: În primul an am stat la cămin într-un apartament cu niște persoane cu care nu prea m-am înțeles, ceea ce se poate întâmpla având în vedere că repartizarea în cămin e aleatorie.

PedagoTeca: Cât de ușor sau cât de greu ți-a fost să te adaptezi?

Bianca: Adaptarea e destul de ușoară având în vedere că primești îndrumare din partea facultății pentru alegerea căminului, apoi sunt organizate diverse activități de socializare pentru a cunoaște alți studenți în primele săptămâni.

 PedagoTeca: Care crezi că e cel mai mare avantaj al faptului că ai ales să pleci din România și să studiezi acolo?

Bianca: Faptul că am avut oportunitatea să particip la convenții de profil din UK unde am cunoscut multă lume din domeniul artelor, profesorii care m-au susținut în ceea ce fac chiar dacă e puțină diferit de ceea ce se face la cursuri. M-a ajutat să văd cariera de artist independent ca o opțiune foarte plauzibilă pentru mine.

PedagoTeca: Care ar fi cea mai mare diferență între sistemul educațional din România și cel de acolo?

Bianca: Relația mai apropiată cu profesorii, dar și cu facultatea, faptul că se oferă mai multe facilități în cadrul facultății în afara celor legate de cursul tău. De asemenea, o altă diferență o constituie varietatea subiectelor pe care le poți studia și flexibilitatea acestora.

PedagoTeca: Intenționezi să te întorci în țară după finalizarea studiilor?

Bianca: Nu.

PedagoTeca: Ce sfat/sfaturi i-ai da unui tânăr care trebuie să decidă unde va studia?

Bianca: Să se documenteze de orașul respectiv, uneori orașul joacă un rol important în experiența de student. Facultățile au în general materiale de prezentare pe internet suficiente încât să îți dai seama de ceea ce se oferă. De asemenea, să cerceteze popularitatea cursului pe care vrea să îl facă la facultatea respectivă și nu popularitatea facultății în sine. Unele facultăți populare pot fi mai slabe pe unele domenii.

Deciziile sunt greu de luat de foarte multe și de aceea trebuie să le acordăm timp și importanță pentru a știi că în final facem una dintre cele mai bune alegerii. Când vine vorba facultate trebuie să avem în vedere ceea ce ne dorim să facem, la oportunitățile pe care urmează să le avem și nu în ultimul rând, așa cum preciza și Bianca, la locul unde dorim să studiem deoarece acesta face de cele mai multe ori diferența.

 

 

3 comentarii

  1. […]   Culoare, muzică, agitație, o continuă schimbare, sunt câțiva din termenii cu care putem să descriem prezentul nostru. Trăim într-o societate unde totul tinde să se îndrepte către nou, să se remodeleze și să înfrumusețeze ceea ce a fost cândva ,,la modă”. Tinerii sunt în… Cititi mai multe aici: Studii în Marea Britanie. O oportunitate unică și de succes sau sigura variantă? […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here