Efectul Dunning Kruger. Fenomenul de supraapreciere a propriei persoane

1

Incompetența, supraaprecierea sau ignoranța sunt probleme cu care ne confruntăm tot mai des în relațiile interumane pe care încercăm să le întreținem. Dorința de afirmare, de impunere și de ,,a avea mereu dreptate” sunt câteva din cauzele care îi determină pe oameni să își evalueze eronat posibilitățile și capacitățile. Acest fenomen poartă numele de ,,efectul Dunning Kruger”.

Efectul Dunning-Kruger

Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază greșit competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Acest comportament se justifică pe baza incapacității persoanelor respective de a-și recunoaște nivelul lor. Lipsa de cunoștințe în domeniu este principalul factor care determină manifestarea efectului Dunning-Kruger.

Cu cât nivelul de cunoștințe în diverse domenii este mai ridicat cu atât nivelul de încredere este mai subminat și astfel, ajungem la momentul în care oamenii care au o anumită competență intelectuală si psihică pot crede în mod fals că și ceilalți cunosc lucrurile în aceeași măsură ca și ei. David Dunning și Justin Kruger de la Universitatea Cornell descriu efectul drept “apreciere greșită a incompetenței proprii, precum și aprecierea greșită a înaltei competențe a altora”.

Lucrarea lui Dunning și a lui Kruger, publicată în 1999, a reprezentat startul cercetărilor pe tema popularității acestui efect și a motivelor pentru care el este atât de comun, dar si ce anume îl determină să apară. În cea mai mare parte se reduce la o eroare cognitivă în legătură cu tendința de autoconfirmare (credem doar ceea ce vrem sa credem).

Citește și Andronescu se joacă cu Legea Educației și bulversează elevii, profesorii și părinții

Dunning și Kruger afirmă că, într-un anumit domeniu, cei incompetenți: vor tinde să-și supraestimeze propriul nivel de competență, nu vor recunoaște înalta competență a celor competenți în realitate, nu-și vor da seama de propria lor incompetență și vor recunoaște propria incompetență anterioară după ce vor dobândi un nivel înalt în domeniul respectiv. De asemenea, Dunning a făcut o comparație cu situația în care o persoană care suferă de o dizabilitate fizică din cauza unei leziuni cerebrale pare a nu fi conștientă de acea dizabilitate, sau o neagă, chiar dacă efectele sunt serioase, ca orbirea sau paralizia.

O minte ignorantă nu reprezintă un spațiu gol, din contră, aceasta este plină de numeroase scenarii, teorii neclare, fapte, metafore dezordonate, lucruri irelevante sau înșelătoare care pot să ofere impresia, eronată, a unor cunoștințe utile și exacte. Această dezordine este un produs secundar nefericit al uneia dintre cele mai mari atuuri ale noastre ca specie, inteligența. Istoria pe care am asimilat-o, diversele teorii și structuri standard pe care le-am învățat ne pot determina să  le aplicăm chiar și unde nu este cazul.

Convingerile

Un alt factor esențial care stă la baza acestui fenomen sunt convingerile eronate pe care le avem atât despre noi, cât și despre lumea înconjurătoare. Convingerile sunt prezente pe teme și concepte diverse și apar într-o multitudine de forme.

Ce sunt convingerile ? Convingerile sunt precursorul pentru fiecare experiență din viața ta. Convingerile sunt lentilele sau filtrul prin care tu vezi viața. Ele te conduc către tot ce tu crezi, spui si simți. Convingerile creează realitatea ta. Multe convingeri te pot sprijini, altele te pot limita. Conform teoriei cunoașterii culturale, oamenii procesează informațiile într-un mod în care nu numai că reflectă aceste principii, ci le și întăresc. Aceste puncte de ancorare ideologice pot avea un impact profund asupra a ceea ce cred oamenii și chiar asupra a ceea ce ei “știu” că este adevărat.

Psihologii au ajuns la concluzia că indivizii care au competențe scăzute nu doar că își supraestimează masiv competențele, dar și sunt incapabili să înțeleagă competențele altora și de aceea efectul Dunning și Kruger ne determină să credem că suntem mai buni decât cei din jurul nostru, ajungem să îi judecăm sau chiar să îi condamnăm. Dar problema ignoranței nerecunoscute este cea care ne vizează pe toți. Nu trebuie să o vedem ca pe o minte neinformată, ci mai degrabă ca pe una dezinformată.

Capacitățile proprii și informațiile pe care le deținem stau la baza puterii cu care ne putem afirma, dar acestea sunt niște arme pe care trebuie să învățăm să le mânuim cu un scop clar definit.

un comentariu

  1. […] Incompetența, supraaprecierea sau ignoranța sunt probleme cu care ne confruntăm tot mai des în relațiile interumane pe care încercăm să le întreținem. Dorința de afirmare, de impunere și de ,,a avea mereu dreptate” sunt câteva din cauzele care îi determină pe oameni să își evalueze… Cititi mai multe aici: Efectul Dunning Kruger. Fenomenul de supraapreciere a propriei persoane […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here