Andronescu se joacă cu Legea Educației și bulversează elevii, profesorii și părinții

4

Ecaterina Andronescu a dat două ordine de ministru și a bulversat elevii, profesorii și părinții. Elevii de clasa a opta au aflat, luni, că probele vocaționale pentru admiterea la liceu, care urmau să fie susținute săptămâna aceasta, au fost amânate pentru luna iunie, iar planul de școlarizare, unde a fost dat alt ordin de ministru, a născut multe nedumeriri, acesta fiind retras ulterior.

Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret a luat atitudine după ce Ministerul Educației a anunțat decalarea cu o lună a probelor pentru absolvenții clasei a VIII-a, fără niciun anunț prealabil și fără să se consulte cu partenerii sociali.

Ecaterina Andronescu a semnat două ordine controversate: prin primul schimba calendarul admiterii la liceu, după ce procedura a început deja, și prin al doilea schimba oferta de școlarizare pentru anul viitor. “Se decalează o serie de etape ale ocupării prin concurs național unic a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar”, se preciza în document.

Citește și Proiect antiromânesc propus de un deputat UDMR: eliminarea probei de limba română la bacalaureat pentru minorități

“Unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, iar acest ordin presupune să fie primite abia la sfârșitul lunii mai. Când știi că există un anumit calendar privind admiterea, dar afli că peste noapte sau schimbate regulile jocului, se creează un disconfort în primul rând elevilor, dar și părinților și cadrelor didactice. Cei care au luat această decizie nu s-au gândit nici la cadrele didactice care au aflat că probele de aptitudini urmează să se țină în luna iunie, cu două zile înainte de Evaluarea Națională și suprapuse cu competențele la bacalaureat”, a declarat Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret.

Locurile alocate învățământului profesional nu coincid cu realitatea

Sindicaliștii mai atrag atenția asupra faptului că locurile la școlile profesionale sunt prea multe și nu se corelează cu situația reală din acest moment. “În momentul de față, copiii trebuie să poată vedea ofertele liceelor. Află o informație acum, dar s-ar putea să nu coincidă cu cea pe care o vor afla prin planul de școlarizare aprobat prin ordin de ministru. Este alt joc pe nervii elevilor și ai părinților. Oamenii sunt oricum bulversați, din cauza dorinței de a crește exagerat numărul de clase în învățământul profesional, fără niciun fel de sustenabilitate, fără contracte încheiate cu agenții economici, fără ateliere. E frumos ce spune doamna ministru, că nu vrem să mai avem elevi cu note sub cinci la liceu, dar decizia ar trebui să fie lăsată la nivelul inspectoratelor școlare, iar aceste clase profesionale să fie corelate cu piața muncii. Măsurile sunt luate pompieristic, în detrimentul elevilor, părinților și cadrelor didactice”, a mai declarat Marius Nistor.

Anunțul privind amânarea probelor a fost făcut cu doar două zile înainte de data la care ar fi trebuit să fie susținute probele. După ce sindicatele au reacționat, Ecaterina Andronescu a anulat ordinele.

4 comentarii

  1. […] Ecaterina Andronescu a dat două ordine de ministru și a bulversat elevii, profesorii și părinții. Elevii de clasa a opta au aflat, luni, că probele vocaționale pentru admiterea la liceu, care urmau să fie susținute săptămâna aceasta, au fost amânate pentru luna iunie, iar planul… Cititi mai multe aici: Andronescu se joacă cu Legea Educației și bulversează elevii, profesorii și părinții […]

  2. Sindicatele mimeaza “interesul educational” pentru elevi, cu scopul atragerii parintilor de partea lor. Se folosesc de aceasta sintagma cu mare nerusinare.
    Este gresit ales momentul ordonantelor, insa mentinerea claselor de liceu cu elevi sub nota 5 la intrare este distrugator pentru calitatea educatiei.
    Sefii sindicalisti sunt interesati sa aibe cat mai multi profesori platitori. Simplu: pentru a-si creste calitatea vietii personale.
    Apartenenta la un sindicat, in invatamant, nu este optionala, ea este obligatorie din punct de vedere financiar. Verificati!!!
    Ministresa are o coloana vertebrala franta, daca a retras ordonantele.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here