Turcia desecretizează arhiva istorică datând din seco XV-XX

1

Turcia a demarat unul dintre cele mai ambițioase proiecte istorice. Arhivele Statului au început publicarea pe internet a aproape o sută de milioane de documente din perioada Imperiului Otoman. Inițiativa este importantă mai ales pentru statele care au venit în contact cu Imperiul Otoman.

Documentele fac parte dintr-o amplă colecție, care conține informații politice, economice, sociale și culturale, din perioada secolelor XV – XX.  Ele vor fi copiate în departamentul special al arhivelor destinat restaurării și digitalizarii și vor deveni accesibile publicului larg.

În prezent, istorici din 40 de state lucrează deja la arhivele turcești.

Ugur Unal, directorul Departamentului Arhivelor de Stat: “Arhivele Otomane din cadrul Arhivelor Şefului Statului sunt o colecţie uriaşă de documente. Cu 100 de milioane de materiale, este una dintre cele mai importante arhive din lume”.

Citește și Beaconing proiectul european care promovează învățarea prin joc

Registrele guvernamentale includ copii ale ordinelor și decretelor imperiale trimise guvernatorilor și judecătorilor din provincii. Sunt elemente legislative, venituri ale guvernului, ordine militare, documente internaționale și acorduri diplomatice. Toate făceau parte din activitatea zilnică a sultanului.

Arhivele conțin și înscrisuri care se referă și la popoarele și comunitățile non-musulmane din imperiu.

Veniți din stepele Asiei, turcii selgiucizi își creează propriul stat în Anatolia sub Osman I. De aici, după distrugerea Imperiului Bizantin, își vor extinde supremația asupra sud-estului Europei, a nordului Africii și a vestului Asiei.

După înfrângerea flotei în bătălia de la Lepanto și blocarea expansiunii la porțile Vienei, pe fondul înaintării Rusiei țariste și a problemelor interne, Imperiul Otoman își pierde influența.

În perioada Primului Război Mondial, Imperiul Otoman era numit deja “bolnavul Europei”.

După prima conflagrație mondială, imperiul este abolit, la fel și califatul. Apare Republica Turcia, care pune punct celor șase secole de dominație otomană.

un comentariu

  1. […] Turcia a demarat unul dintre cele mai ambițioase proiecte istorice. Arhivele Statului au început publicarea pe internet a aproape o sută de milioane de documente din perioada Imperiului Otoman. Inițiativa este importantă mai ales pentru statele care au venit în contact cu Imperiul Otoman. Documentele… Cititi mai multe aici: Turcia desecretizează arhiva istorică datând din seco XV-XX […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here