Legătura dintre dans, școală și societate. Despre importanța dansului

4

Dansul este modalitatea prin care putem să ne exprimăm ritmic și creativ, cu ajutorul corpului și al mișcărilor.

Pentru mulți dintre noi, aceasta ar putea fi considerată doar o activitate relaxantă și atât. Totuși, studiile recente arată că dansul înseamnă mai mult, rolul său fiind la fel de important ca al matematicii sau al gramaticii.

Dansul este adânc înrădăcinat în istoria fiecărei culturi. De-a lungul timpului, a fost un bun barometru al pulsului fiecărei națiuni și a generat nenumărate stiluri, genuri sau tradiții. Ceea ce nu se propagă însă foarte intens este valoarea și simbolistica acestuia în viața și dezvoltarea armonioasă a unui copil.

O explicație ar veni din faptul că inteligența academică nu pune semnul egal între matematică și dans. Dar studiile recente realizate de cercetătoarele Charlotte Svendler Nielsen (University of Copenhagen) și Stéphanie Burridge (Singapore Management University) scot la iveală influența dansului în ceea ce numim „dezvoltarea inteligenței emoționale“ și subliniază puterea transformatoare a mișcării pentru toate palierele de vârstă. Potrivit acestora, dansul are efecte benefice chiar și asupra celor care duc vieți pline de probleme, dar contribuie și la atenuarea tensiunilor din instituțiile de învățământ, perturbate de violență și bullying.

Vezi și Ce e bun pentru creier: carnea, semințele, discuțiile, dansul, apa

Un exemplu concret este oferit de Dancing Classrooms (un ONG din New York, fondat în anul 1994, de către dansatorul Pierre Dulaine). Programele acestei instituții oferă fiecărei școli elementare și gimnaziale locale câte 20 de ședințe, desfășurate pe parcursul a 10 săptămâni.

Scopul acestei organizații este acela de a îmbunătăți relațiile sociale dintre sexe și de a cultiva compasiunea și colaborarea între semeni. Iar rezultatele nu au întârziat să apară, diverși manageri ai școlilor subliniind vizibile transformări pozitive ale elevilor, după numai câteva ore de dans. Iar diferențele se observau sub mai multe aspecte: lingvistice, sociale, motrice etc.

Dansul îmbunătățește capacitatea de adaptare și de colaborare

De-a lungul timpului, dansul a evoluat odată cu genurile de muzică, dobândind sensuri diferite. Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că anumite stiluri de dans implică sincron, empatie, contact fizic – adică aspecte ce țin de inteligența relațională și care se dezvoltă pe măsură ce copiii exersează și perseverează în cadrul orelor de curs. Dansului i se pot adăuga chiar și diverse tehnici de meditație, acesta din urmă având capacitatea de a elibera tensiunile emoționale reziduale.

Vezi și Economie, teatru și dans: ingredientele unui educator prin dans: Livia Porfire

După o evaluare a orelor de dans desfășurate în New York, rezultatele au arătat că 95% dintre cadrele didactice au observat o evidentă îmbunătățire a capacității copiilor de a se adapta și a coopera cu alți semeni. În Los Angeles, 66% dintre directorii școlilor au declarat că, după ce elevii lor au participat la astfel de programe, au manifestat o acceptare crescută a celorlalți copii, iar 81% dintre cursanți au recunoscut că au simțit mai mult respect față de alte persoane.

Dansul, privit cu superficialitate în școli

În lumea de azi, multe școli și programe școlare au tendința de a înghesui în orarul și așa extrem de stufos mai multe ore de gramatică, matematică și alte științe exacte, acordând un foarte mic spațiu sportului și dansului. Astfel se pierde din vedere tocmai ceea ce nu vrem să recunoaștem: riscăm să avem copii cu probleme de adaptabilitate și de greutate, deși avem siguranța că ei ar putea ajunge, la maturitate, niște intelectuali.

Studiile atestă importanța dansului și a mișcării în viața copilului, inclusiv la școală

Există studii – revizuite de un grup de cercetători în kinetologie (știința mișcării) și pediatrie – care ne confirmă faptul că 30-45 minute de activitate fizică moderată până la riguroasă, practicată în cursul a 3-5 zile pe săptămână, se soldează cu efecte miraculoase atât din punct de vedere fizic (normalizează greutatea corporală, tensiunea arterială și densitatea osoasă), cât și emoțional (generează efecte pozitive în tratarea depresiei, anxietății, dar și în dezvoltarea personală).

Vezi și Află care sunt antrenamentele benefice pentru inimă și creier

Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său. Însă, înainte de a supraaglomera copilul cu tot felul de activități la after school, poate că ar fi mai adecvat să ne orientăm și spre niște ore de dans, care să-l ajute să se deconecteze, să se dezvolte și să se descopere cu adevărat.

Încurajarea activităților fizice este mai importantă decât am crede

Se spune că merită să-i îndreptăm pe cei mici spre arte doar dacă au înclinație sau dacă își exprimă doleanța în acest sens. Însă dansul este pentru oricine, chiar dacă ni se pare că avem două picioare stângi și riscăm să arătăm ridicol. Sala de dans este un loc de joacă în care putem fi cum vrem noi, în care să ne conectăm la ritmurile muzicii. De asemenea, dansul are multe beneficii și în cazul problemelor locomotorii, mulți medici recomandând mișcare pe cât posibil, indiferent de vârstă. Dansul este un limbaj internațional, un mod de a lega prietenii, de a te elibera de energia negativă și de a-ți descătușa forța interioară. Sedentarismul poate fi ușor combătut prin câteva mișcări de dans practicate zilnic, musculatura fiind întreținută prin exersare continuă. Reziliența psihică, ritmul antrenamentului, împletite cu improvizația transformă dansul într-un adevărat act artistic, ce ne ajută fizic, dar mai ales emoțional și societal.

Dincolo de alimentație (căreia majoritatea oamenilor îi acordă atenție), sportul și orice formă de mișcare sunt binevenite în viețile noastre, indiferent de vârstă. Și ideal ar fi să abordăm dansul cât mai devreme în viață.

 

Sursa: paginadepsihologie.ro

 

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here