Începe școala! Cum îi pregătim pe copii?

2

Prima zi de școală este încărcată de emoții atât pentru părinți cât și pentru copii. Pentru a anticipa aceste emoții e bine ca tutore al celor mici să începeți pregătirile cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii. Aceste pregătiri urmăresc atât asigurarea materialelor necesare pentru școală (ghiozdan, cărți, caiete, penar etc.) cât și pregătirea psihologică a copilului pentru o etapă nouă și foarte importantă din viață.

Pregătirea psihologică

Este foarte important că în toate discuțiile cu copilul să îi prezintați școală într-o lumina favorabilă. Este nevoie de timp pentru a-i vorbi cu entuziasm și interes despre călătoria cunoașterii care începe în clasele primare, despre viitorii colegi care îi vor deveni prieteni. Asigurați-l că o să fiți alături de el dacă va întâmpina dificultăți.

Faceți împreună câteva plimbări în jurul școlii înaintea primei zile pentru a-l familiariza cu atmosferă. E bine să știe că va stă în bancă 4 ore, că va avea pauză între ore, că trebuie să fie atent la doamnă învățătoare și să nu își deranjeze colegii.

Citește și Învățământul profesional devine obligatoriu pentru elevii cu medii sub 5

Ghiozdanul

Medicii recomanda să evitați ghiozdanele cu rotile deoarece acestea pot deforma în timp coloană vertebrală a copiilor. Cumpărați un ghiozdan ușor cu bretele late care nu incomodează umerii copilului. Învață-l să îl poarte corect pe umeri, cu ambele bretele pe spate, să așeze în centru obiectele grele. Nu îi supraîncărcați ghiozdanul! Acesta nu trebuie să cântărească mai mult de 15% din greutatea copilului. Din păcate, multe ghiozdane sunt supraîncărcate ajungând să cântărească și 40% din greutatea corporală ceea ce este foarte dăunător pentru un copil aflat în creștere. Pregătiți împreună ghiozdanul și rechizitele pentru școală în primele zile.

Igiena

Aduceți-i aminte că e foarte important să se spele pe mâini înainte de a mânca. E bine să aibă în ghiozdan o sticluța mică cu gel antibacterian la nevoie. După primele zile de școală e bine să discutați deschis și subiecte mai delicate cum ar fi toaletele din școală. Pentru foarte mulți copii acestea pot fi o cauza majoră de anxietate pe perioadă cât sunt la ore.

Citește și Ministrul interimar al Educației despre învățământul românesc: „Poate primi în momentul de față o notă peste 9”

Alimentația

Obișnuiește-ți copilul să mănânce sănătos la școală..Pachețelul cu mâncare nu trebuie să conțină alimente sărate, foarte dulci sau grăsimi saturate. Astfel, e bine să evităm mezelurile, cașcavalul, margarină, cremele de brânză sau unt din comerț, sucurile acidulate.

Trebuie să învățați copilul să consume doar alimentele primite de acasă, să evite să își cumpere mâncare din magazinele aflate în vecinătatea școlilor. Chipsurile sau popcornul ambalat din comerț sunt extrem de sărate și conțin numeroși conservanți. Dacă simte nevoia să ronțăie ceva îl puteți „păcăli” cu fructe uscate: curmale, stafide, nuci, alune, migdale. De asemenea îi putem da covrigei sau biscuiți fără cremă. Sfătuiți-l să consume cel puțin un fruct înaintea orei de educație fizică. Acesta îi va da energie și va preveni o eventuală hipoglicemie.

În  timpul care a mai rămas din această vacanță de vară, încercați să obișnuiți treptat copilul cu un program cât mai apropiat de cel de școală. La începutul școlii el trebuie să fie acomodat cu ora de trezire și cu ora de masă. La această vârstă, copilul are nevoie de aproximativ 10 ore de somn

Structura anului școlar 2019-2020. Ce schimbări majore au fost aplicate

Semestrul I va începe la 9 septembrie şi se va încheia în 20 decembrie 2019, iar semestrul al II-lea va începe în data de 13 ianuarie şi se va încheia la 12 iunie 2020, cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni.

Practic, dispare vacanța interministerială de o săptămână, care era dată, în anii trecuți, la începutul lunii februarie, pentru că semestrul I se încheie acum odată cu vacanța de iarnă.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a – în data de 5 iunie 2020.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menționate, şi pentru clasele din învățământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Citește și Comunicarea cu copilul: 4 întrebări care pot îmbunătăți relația cu acesta

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here