Comunicarea cu copilul: 4 întrebări care pot îmbunătăți relația cu acesta

3
educatie-online

Studiile au arătat că părinții le acordă copiilor, în medie, 12,5 minute pe zi. Iar din acest timp, 8,5 minute sunt alocate diferitelor indicații, remarci, critici sau certuri. Pentru o comunicare într-o atmosferă prietenoasă și bazată pe încredere rămân nu mai mult de 4 minute pe zi!

Scriitoarea Jamie Harrington a formulat 4 întrebări pe care părinții ar fi bine să le pună zilnic copilului pentru a îmbunătății relația cu acesta.  Scriitoarea a mărturisit, că în experiența personală, această metodă îi permite să păstreze legătura emoțională cu copilul chiar dacă programul ei presupune să lucreze practic fără zile de odihnă.

„Am din ce în ce mai puțin timp pe care îl pot aloca fetiței mele. Însă, chiar dacă sunt foarte ocupată, aloc 15 minute în fiecare seară pentru o discuție de la suflet la suflet. Consider că, în acest fel, las o ușă deschisă, pentru ca, în caz de necesitate, fiica mea să-mi poată împărtăși ceea ce este cu adevărat important pentru ea. Nu vă gândiți că, de fiecare dată, primesc un răspuns detaliat, deseori fiica mea se limitează la un răspuns din unul-două cuvinte, însă există și situații când ajungem să discutam subiecte importante pentru ea. Eu îi pun zilnic aceste 4 întrebări și o ascult atent. Este important să știu că fiica mea are convingerea că îi sunt alături”, afirmă Jamie Harrington.

Iată, așadar, care sunt cele 4 întrebări care vă vor ajuta să construiți și să păstrați o relație puternică părinte-copil chiar dacă nu aveți foarte mult timp liber pe care să-l petreceți zilnic în compania copilului.

1. Cum a fost ziua de astăzi pentru tine?

Este foarte posibil ca la început, când ce mic nu este obișnuit cu acestă metodă să vă ofere răspunsuri de tipul „rău” sau „bine” sau să ignore această întrebare, însă nu este cazul să-l supuneți unui situații în care el s-ar simți ca la interogatoriu și să-l forțați să vă ofere mai multe detalii. Puteți aborda varianta în care îi dați timpul și spațiul necesar și îi spuneți: „În regulă, dacă nu vrei să-mi povestești, nu o face. Dar să știi că mă interesează cu adevărat cum ți-a fost ziua. Uite, eu astăzi am făcut …” Prin exemplul dumneavoastră personal, copilul, în timp, chiar și cel mai timid, cel mai independent și cel mai retras, va începe să vă împărtășească ce are pe suflet.

Citește și Guvernul oferă bani elevilor pentru cărți

2. Ce mai fac prietenii tai?

Pentru cel mic sunt beneficie și conversațiile despre viața lui socială, nu doar cea personală. Astfel îi puteți adresa adesea întrebări referitoare la persoanele din grupul de prieteni cu care își petrece cel mai adesea timpul. Alte tipuri de întrebări din această categorie ar putea fi: „Care dintre prietenii tăi îți place cel mai mult? De ce? Povestește-mi mai multe despre prietenul tău cel mai bun. Ce calități ar trebui să aibă cel mai bun prieten al tău? Care este cel mai plăcut lucru pe care l-a făcut un prieten pentru tine? Care este cel mai frumos lucru pe care l-ai făcut tu pentru un prieten de-al tău?” etc. Adaptați întrebările în funcție de vârsta copilului și de context.

3. Ai nevoie de ajutorul meu?

A cere ajutor poate să fie foarte dificil pentru un copil, fie din cauza fricii de respingere, eșec sau pentru că pur și simplu nu este învățat să facă acest lucru. De aceea, îl puteți ajuta pe cel mic prin sprijin în lucruri mai mici, cum ar fi curățenia în cameră, pregătirea temelor etc pentru ca mai apoi să evoluați. Nu trebuie să vă fie frică de faptul că l-ați putea răsfăța! Cu cât sunteți mai apropiat/ă de copil prin ajutorul și susținerea pe care o simte zi de zi, cu atât este mai mare șansa să vină să vă ceară un sfat în cazul unui conflict mai mare. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să faceți lucrurile în locul copilului. Lucrurile pe care le poate face singur este normal să le facă în mod independent.

4. Ce lucruri bune ți s-au întâmplat astăzi?

Chiar dacă vă vine foarte greu să credeți, dar și cei mici au griji și probleme, iar în consecință și ei pot să aibă o zi proastă. Ca părinte trebuie să îi încurajați să găsească partea luminoasă dintr-o zi întunecată, și dacă aceasta nu există, puteți să îi îndemnați să faceți împreună o zi mai frumoasă. Vă puteți gândi împreună ce ați putea face ca să vă distrați și sa vă înveseliți. De exemplu, puteți alege să mergeți neprogramat la cinema, vă puteți juca împreună cu întreaga familie. Asemenea gânduri încărcate de emoții pozitive va vor scoate și pe dumneavoastră și pe copil de sub povara gândurilor neplăcute.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here