Cercetătorii au descoperit în ce măsură ne afectează cafeaua consumată înainte de culcare

3

Un studiu a demonstrat că somnul nu este afectat chiar dacă consumăm cafea sau ceai cu patru ore înainte de culcare.

Un grup de cercetători de la Florida Atlantic University şi Harvard Medical School a monitorizat consumul de cofeină, alcool şi nicotină în rândul a 785 de voluntari şi a comparat jurnalele zilnice ale acestora legate de somn şi datele înregistrate de senzorii purtați la încheietura mâinii.

Studiul publicat de Agerpres a demonstrat că aproximativ 40% dintre subiecți au consumat cofeină în cel puțin o seară pe perioada studiului desfășurat, în medie, pe parcursul a 6,7 nopți.

Consumul de tutun agravează insomnia

Studiul a descoperit că, în timp ce nicotina şi alcoolul au perturbat somnul – o țigară fumată la ore târzii privându-i de 42 de minute de somn pe cei cu insomnii – cofeina nu a avut un astfel de efect.

”Acest studiu reprezintă una dintre cele mai de amploare examinări longitudinale cu privire la asocierea consumului de alcool, cofeină şi nicotină în timpul serii, cu rezultate asupra somnului măsurate în mod obiectiv. Nicotina şi/sau alcoolul consumate în termen de patru ore înainte de culcare au avut ca efect o continuitate precară a somnului în comparație cu neutilizarea lor seara. Nu am observat o asociere între ingestia de cofeină cu patru ore înainte de culcare şi vreunul dintre parametrii somnului”, a explicat cercetătoarea.

Citește și Comunicarea cu copilul: 4 întrebări care pot îmbunătăți relația cu acesta

Nicotina a fost substanța cu cel mai semnificativ efect negativ asupra somnului, conform studiului. A fost consemnată o interacțiune semnificativă statistic între consumul de nicotină seara şi insomnie în raport cu durata somnului.

„Având în vedere importanța unui somn de calitate pentru sănătatea publică, dar şi utilizarea pe scară largă a alcoolului, nicotinei şi cofeinei, relativ puține studii au investigat în detaliu asocierea dintre consumul de substanțe în timpul serii şi parametrii somnului”, a notat în jurnalul Sleep doctor Christine Spadola de la Florida Atlantic University.

„A fost o surpriză pentru noi”, a mai spus Spadola care a adăugat că rezultatele ”susţin importanţa recomandărilor privind somnul şi sănătatea care promovează restricţionarea nicotinei şi a alcoolului seara”.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here