5 octombrie, sărbătoarea dascălilor la nivel mondial

0

Ziua Mondială a Profesorilor sărbătorește cadrele didactice sub tema „Profesori: Îndrumare în perioadă de criză, reinventarea viitorului”.

 

5 octombrie, oferă astfel ocazia sărbătoririi dascălilor la nivel mondial, să facă bilanțul realizărilor și să atragă atenția asupra vocilor acestora. Elevii nu vor face cursuri de Ziua Mondială a Educaţiei, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Pandemia COVID-19 este o nouă provocare cu care se confruntă sistemele de învățământ din întreaga lume. Nu este o exagerare să spunem că lumea se află la o răscruce de drumuri și, acum mai mult ca oricând, trebuie să fim alături de profesori pentru a proteja dreptul la educație și a-l îndruma în contextul pandemiei.

Ziua Profesorilor subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.

Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966) şi ”Recomandarea privind învăţământul superior” (1997), principalele documente de referinţă privind cadrele didactice la nivel internaţional.

Situaţia imposibilă a dascălilor în faţa elevilor problemă și criza de autoritate din societate

”Education International”, federaţie globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, la 5 octombrie, federaţia a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.
În întreaga lume există un deficit de cadre didactice bine pregătite. Potrivit Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.

Premiul Hamdan

Din doi în doi ani, cu ocazia Zilei educaţiei, se oferă şi Premiul Hamdan, care recompensează practicile şi performanţele profesorilor. Premiul a fost creat în 2008, pentru a contribui la creşterea eficienţei profesorilor şi la ameliorarea procesului de învăţare.

Numele distincţiei vine de la S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973), care susţine proiectul. Suma acordată în cadrul premiului este de 300.000 de dolari americani, împărţiţi între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

Fiecare sală de clasă trebuie să fie dotată cu un Purificator de aer anti-covid

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here