Violența în familie transformă copilul pe viață

3
Sursă: demamici.ro

O campanie împotriva violenței domestice a devenit virală în mediul virtual. Fotografiile artistice înfățișează abuzurile pe care partenerii le fac asupra femeilor din viață lor: iubite, soții, femei însărcinate sau mame.

Deși 8,5% din români consideră că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceștia doar la oamenii needucați, în momentul de față, o femeie din zece este afectată de violența domestică în fiecare an, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic.

A accepta certurile și loviturile de dragul copilului reprezintă o greșeală majoră pe care o puteți face. Violență pe care copilul o vede în sânul familiei îl va transforma pe viață. Copilul, chiar și la vârste fragede este capabil să citească suferința și simtă durerea.

Mesajul campaniei împotriva violenței domestice este următorul:

Asta nu e dragoste,

Tu femeie ai trecut prin asta

Știu  l-ai iubit, îl iubești pentru copii

Știu că multe treceți prin asta, spuneți

STOP violenței în familie! STOP.”

Violență în familie transformă un copil pe viață

„Orice formă de traumă sau violența naște un blocaj, de la blocaje de creștere şi dezvoltare, la blocaje în comunicare sau relaționare. Acești copii au probleme în a se înțelege pe ei înșiși, dar şi mediul din jur. Astfel, stima de sine poate fi afectată pe viaţă, dar şi întreg viitorul lor.

Un copil traumatizat este un copil pe care l-ai lipsit de posibilitatea de a înțelege care îi sunt abilitățile ce-l pot face remarcat, dar şi cum să se folosească de acestea pentru a-şi construi un viitor”, a declarat psihoterapeutul Constantin Cornea pentru gândul.info.

Un copil care se dezvoltă într-un mediu agresiv va deveni victima sau călău.

Victimă” devine atunci când se retrage în sinecapătă o fire bolnăvicioasă, este lipsit de empatie, dezvoltă probleme de comunicare, tulburări alimentare, de creștere, de adaptare sau învățare.

În „călău” se transformă acel copil care vrea  facă pe cineva  plătească pentru ceea ce el a suportat. Un astfel de copil va manifestă comportamente antisociale, se va alătură unor grupuri rău famate, va avea probleme la școală, va nega orice fel de formă de autoritate, va ajunge  apeleze el însuși la agresiuni fizice sau va dezvoltă anumite dependențe precum cele pentru jocuri de noroc, alcool, droguri, țigări.

Citește și Comunicarea cu copilul: 4 întrebări care pot îmbunătăți relația cu acesta

Femeile abuzate vs legislație

La fiecare 30 de secunde, o româncă e ținta violenței domestice, arată statisticile. Aproape 60%, tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate. Din păcate, un număr îngrijorător de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, iar teama și procesul greoi prin care se obține un ordin de protecție sunt doar două motive în acest sens.

20% dintre ordinele de protecție sunt încălcate de agresori, iar judecătorii cred că e nevoie de schimbarea legii. Până atunci, victimele se luptă, de unele singure, cu agresorii și cu procedura greoaie din tribunale.

Purificator de aer anti-coronavirus

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here