De ce au fost tăiați banii pentru proiectul „Merg la școală“

3

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că o rectificare bugetară urmează să fie adoptată de către Guvern, aceasta fiind o rectificare pozitivă pentru că se reduc zonele în care banii nu sunt folosiți şi se optimizează repartizarea sumelor „acolo unde este nevoie”.

„În ședința de guvern de astăzi vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanțelor l-a prezentat în prima lectură în ședința precedentă. Aşa cum am spus şi data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor, cât şi pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritare. Bugetul ministerului Sănătății rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităților sanitare din țară, precum şi pentru continuarea programelor naționale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele militare”, a declarat Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Potrivit premierului, educația va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate Guvernul va reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. „Vom continua programele începute în educație, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele școlare pentru copiii din familii cu venituri reduse. Reducerea cu aproximativ un miliard de lei a bugetului Ministerului Educației se referă în principal la programul  «Merg la școală», care din păcate nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat şi implementat până la sfârșitul acestui an.

Citește și Comisia de dialog își dorește ca școala să înceapă mult mai devreme în acest an

De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii şi aplicarea legii 85/2016”, a afirmat  premierul. Viorica Dăncilă a menționat că la instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate şi creditele de angajament, astfel încât „să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene, precum şi a proiectelor de investiții”. „Așa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiți până la finalul acestui an”, a mai spus premierul.

Guvernul va acorda bani, după rectificarea bugetară, şi pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundații. „Suntem alături de oamenii care au fost afectați de inundații, alunecări de teren, alte calamități naturale, şi îi vom sprijini în continuare. Alocăm prin această rectificare 500 milioane lei pentru refacerea infrastructurii afectate. De asemenea, alocăm fondurile necesare pentru continuarea proiectelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale. Așa cum am mai spus, pentru Guvernul României este foarte importantă aplicarea principiului coeziunii în dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor țării”, a anunțat Dăncilă.

Citeste mai mult: aici

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here