De ce copilul nu te aude dacă țipi la el?

0

Mulţi părinţi se confruntă cu probleme în zona educaţiei copiilor, mai ales în sectorul „comunicare”. Pentru a îmbunătăți comunicare cu cel mic este important să audă ce îi spui, chiar dacă nu este întotdeauna de acord cu punctul tău de vedere. Poate ai constatat pe pielea ta că ei nu te aud mereu și nu iți dau impresia că le este clar ce le spui. Iată câteva tehnici pe care le poți folosi pentru a schimba acest lucru:

Coboară la nivelul copiilor tăi

 

Dacă vrei să fii auzit atunci cand vorbești cu copilul, coboară efectiv, fizic, la nivelul lui. Dacă nu poți, atunci ridică-l pe el și pune-l în poala ta când îi vorbesti. Privește-l drept în ochi, vorbește calm și încet și spune ce ai de spus. Nu fi vag și nu încerca să îți impresionezi copilul cu un vocabular prea bogat pe care el nu îl poate întelege.

Încurajează-ți copilul să te privească în ochi. Unii copii pot sta drept și pot avea privirea pierdută în zare fără să iți dea atenție și fără să te urmărească.

Evident vei aplica acest procedeu când e vorba de conversații serioase („Deci, Radu, ce ai facut cu cheile lui mami?” sau „Întelegi că ai intrat în bucluc pentru ca l-ai lovit pe fratele tău în cap cu paleta de tenis?”), nu de un simplu “Bună dimineața” sau “Îți este foame?”. Dar nu uita că partea cea mai importantă a unei comunicări este să fii tu însuți un foarte bun ascultător. Comunicarea nu poate funcționa dacă doar tu vorbești și nimeni nu te ascultă.

Folosește cuvinte simple

 

Dacă folosești un vocabular prea sofisticat, copilul nu te va întelege și nu obții nimic. Ca adulți, părinții își permit să spună  „Ce anume înseamnă asta?” atunci când vor să se asigure ca au înteles exact ce li s-a spus. Însa un copil îți va zâmbi, se va uita la tine sau va da din cap absent, cu o privire din care îți e clar ca nu a înteles o iota din ce vrei să spui.

Decât să fii frustrat, mai bine alege cuvinte puține și clare ca să aibă efect demersul tău educațional. Dacă ai dubii că te-a înteles, roagă-l să îți explice ceea ce tocmai i-ai spus.

Acesta e un test foarte bun ca sa verifici cât de bine ajunge mesajul tău la copil.

Citește și Află cum poți să înveți mai ușor – partea I

Când nu vorbești pe întelesul copilului tău, poți la fel de bine să i te adresezi in chineza. De aceea întâlnești parinți cu copii bine educați care se adresează  copilului în propoziții scurte si clare, cu comenzi simple, deți uneori pare că se adresează unui cățel la dresaj: „Stai!”, „Vino!” , „Nu!”, „Acum da! ”, „Stop!”, „Bravo, bun băiat!”.

Dintr-un punct încolo, e nevoie să îți extinzi vocabularul; nu o să vorbești mereu la nivel de gradiniță. Când introduci expresii noi in vocabular, întreabă-l dacă întelege ce spui. De cele mai multe ori ei zâmbesc și strengărește spun „Da”.  Dacă sesizezi că ei nu pricep, explică-le în alt fel ca să fii sigur că ești înteles și clar.

 

Treci repede la concluzie

 

 

Când vorbești cu un copil, comportă-te ca și cum ețti contra cronometru. Dacă nu spui ce ai de spus repede și clar, pierzi atenția majoritătii copiilor. Pe de altă parte, dacă esti prea scurt și expeditiv, ei nu vor primi toate informațiile de care au nevoie.

Copiii te vor întelege mult mai bine dacă te referi la ceva concret și dacă treci direct la subiect:

– nu te repeta, cu aceleași vorbe

– nu insista cu explicații prea lungi

– spune exact ce vrei să se înteleagă

Copiii nu sunt obligați să te și audă. Ei pot alege să nu te audă așa cum și tu te pui la adapost de unele persoane pe care nu vrei să le auzi când încep să iți vorbească.

Și chiar nu ai cum să îi fortezi, mituiești, obligi sau manipulezi ca să îi faci să pătrundă sensul cuvintelor tale dacă ei nu vor. Unora dintre ei pur si simplu nu le pasă.

Chiar dacă ești în mijlocul unei propoziții, ei pot pleca, pur si simplu, când se plictisesc sau când au obosit  să te tot asculte. Comunicarea buna dintre tine si copilul tau este fundatia pentru o relatie sanatoasa, lunga si fericita. Dacă copiii tăi nu te ascultă, ai pierdut acea fundație pe care să construiești educația lor.

Nu țipa

 

Țipatul este modul cel mai neinspirat și prost de a comunica cu cineva.

Poți fi sigur că atunci când începi să țipi la copilul tău, indiferent cât de îndreptățit te consideri a fi în clipa aceea, el nu ascultă o iota din ce îi spui.

Tot ce face este să își astupe urechile (la figurat sau chiar la propriu) și să fie trist că țipi la el sau să fie supărat pe el însuși că te-a enervat. Nu ai realizat NIMIC.

Cand țipi, mesajul tău pur si simplu nu ajunge la cel căruia i te adresezi. Deci, ori de câte ori ajungi în punctul în care îți vine să țipi la cineva, pur si simplu mai bine ieși din camera.

Trage adânc aer în piept pana te calmezi apoi poti relua situatia sau discutia unde ai lăsat-o.

Jobul tău este să comunici copiilor tăi ideile tale într-o manieră calmă. Când țipi arăți copiilor că ți-ai pierdut controlul.

Citește și Află cum poți să înveți mai ușor – partea II

Doar încerci să fii un pedagog și un model pentru copil, iar țipatul nu este tiparul de comportament pe care vrei ca el să îl preia de la tine. De fapt, țipatul tău va veni să te urmărească în anii ce vor urma, când copiii cresc, iar ei au învațat de la tine să țipe încercând să se facă ascultați.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here