26 IUNIE – ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL

0

Ziua de 26 iunie a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, Ziua Drapelului Naţional. Drapelul național este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu. Drapelul , alături de stemă şi imn, reprezintă un simbol esenţial al României, având valoare naţional-identitară.

 

Drapelul naţional – mult mai vechi ca România

Deşi ca simbol identitar e cunoacut din epoca modernă, se spune că tricolorul dăinuieşte încă de pe vremea dacilor, când diferite părţi ale provinciei aveau ca simbol câte una dintre cele trei culori. Aceleaşi culori se regăsesc pe documente oficiale emise de domnitorul Mihai Viteazul.

Libertate – Dreptate – Frăţie

Cele trei culori se regăsesc şi pe vechile steaguri de luptă din Moldova şi Ţara Românească, în perioada medievală, apoi ele apar ca simbol pe drapelul  răscoalei lui Tudor Vladimirescu, tot atunci atribuindu-li-se, pentru prima oară, semnificația:Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui).

În timpul revoluţiei de la 1848, steagul adoptat de către revoluționari ca drapel al Țării Românești a fost tricolorul albastru-galben-roșu, având culorile dispuse orizontal (cu albastrul sus, deci, conform semnificației „Libertate, Dreptate, Frăție”).

Apoi prin decretul nr.1 din 14/26 iunie,  Guvernului provizoriu stabileşte : “Steagul naţional va avea trei culori: albastru, galben roşu”.Acum cele trei culori fiind dispuse vertical.

A doua zi, 15/27 iunie, drapelul naţional tricolor a fost sfinţit în cadrul unei Mari Adunări populare, pe “Câmpul Filaretului”, numită de atunci, “Câmpia Libertăţii”.

Acest tricolor apare atunci şi în Moldova, în Ardeal (de exemplu la Adunarea de la Blaj) și până la Paris (unde este arborat la 26 aprilie 1848 de către studenții români care salutau noul guvern revoluționar cu un tricolor „ca semn al unirii moldovenilor cu muntenii”

După înfrângerea revoluției, se revine la vechile steaguri, iar revoluționarii sunt persecutați pentru vina de a fi purtat însemnele tricolore revoluționare.

Drapelul Principatelor Unite

La 6 februarie 1859, în primul său drum său către București de când fusese ales domnitor al Țării Românești, Alexandru Ioan Cuza a fost întâmpinat la marginea orașului Buzău de către comandantul dorobanților, care purta un steag tricolor. Acest fapt l-a mișcat pe Cuza foarte tare.

Până în 1861 au fost utilizate simultan atât vechile steaguri ale principatelor Moldovei și Țării Românești, cât și tricolorul. La 22 iunie 1861, Cuza a decretat tricolorul ca fiind drapelul oficial al Principatelor Unite. Drapelul fiind tricolor, roșu-galben-albastru, având benzile dispuse orizontal.

Citeşte şi SUBIECTE BAC 2018. Limba și literatura română

Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea”, declama domnitorul.

Drapelul monarchic

Constituția din 1866 a României prevedea la articolul 124: „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben și Roșu. Potrivit acesteia, culorile drapelului trebuie așezate vertical, în ordinea următoare: albastru la hampă, galben la mijloc, iar roșul la margine, flotând. Stema țării era așezată doar pe drapelele armatei și cele princiare, în centru, cele civile rămânând fără stemă.

Cu excepţia stemei, acest drapel s-a păstrat până astăzi.

Drapelul României Comuniste

În 1948, comuniştii au interzis însemnele regatului şi au aşezat pe tricolor noua stemă a republicii .

În decembrie 1989, românii au ieşit în stradă pentru libertate, cu steagurile tricolore, dar cu stema comunistă decupată.

Pentru noi, românii, drapelul tricolor este sinonim cu idealul de unitate şi independenţă naţională. . Pe câmpul de luptă sau în competiţiile sportive, ca însemn al statului sau ca dovadă de dragoste de ţară, îi însoţeşte pe români de aproape două secole.

 

Citeşte şi Absolvenții cu 10 la BAC intră gratis la Untold şi Neversea

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here