Află cum poți să înveți mai ușor – partea II

0

Continuăm lista elementelor de care trebuie să ținem cont pentru a duce procesul de învățare la un nivel superior.

 

Postura

 

Poziția corpului atunci când înveți influențează considerabil nivelul de concentrare și atenție. S-a demonstrat că învățarea în fotoliu sau în pat nu este eficientă pentru că, prin anumite asociații la nivelul sistemului nervos, acestea induc somnolență și încetinesc, astfel, activitatea intelectuală.

Lotusul este cea mai benefică poziție pentru procesul de învățare, însă fiind destul de dificilă pentru majoritatea oamenilor, orice altă poziție stând direct pe sol cu picioarele încrucișate sau puse sub bazin este eficientă, poziții care frânează circulația spre picioare, sporind fluxul sanguin spre creier. Poți sta și pe scaun dacă acele poziții îți sunt incomode, însă trebuie să ai o poziție perfect dreaptă a spatelui și a capului, și cu spatele nelipit de spătar.

În timpul cititului și scrisului trebuie respectată cu strictețe distanța de 30-40 cm între ochi și pagini, prevenind astfel oboseala ochilor și defectele de vedere și fiind avantajoasă și pentru coloana vertebrală. Ține caietul sau cartea astfel încât privirea să cadă perpendicular pe mijlocul paginii.

 

Rolul muzicii

 

Cercetările din ultimul an au evidențiat rolul cheie pe care urechea îl joacă în funcționarea creierului. Ascultând sunete cu frecvențe între 5000 și 8000 de hertzi, celulele cerebrale se reîncarcă la fel ca o baterie. Muzica lui Mozart (și, în general, muzica barocă și cea gregoriană) conține cel mai mare număr de sunete cu această frecvență (spectrul cântecelor păsărilor se situează tot în jurul frecvenței de 5000 de Hz.), iar muzica rock cele mai puține.

Citește și Iată cum poți recunoaște un „mic geniu”

Orientalii au înțeles demult puterea sunetelor și, făcând cercetări timp de mii de ani, au creat mantrele, sunete care produc anumite vibrații în minte, antrenând în același timp o modificare de conștiință.

Atunci când înveți, este bine să asculți în surdină muzică cu ritm lent, constant, monoton, cu o structură melodică non-distructivă. Nu folosi muzică vocală, deoarece textul melodiei tinde să interfereze cu materialul de învățat. Fragmentele lente de muzică instrumentală barocă, redate de instrumente cu coarde, duc la cele mai bune rezultate. Această muzică te ajută să înveți mai repede și mai bine, permițând atingerea unei stări profunde de calm și receptivitate.

Poți asculta Bach, Beethoven, Corelli, Händel, Haydn, Mozart sau Vivaldi.

 

Alimentația

 

Rezistența fizică, imunitatea, starea de atenție, coeficientul de inteligență, memoria, chiar și dispoziția sunt afectate de ceea ce mănânci.

Capacitatea de concentrare și buna funcționare a creierului sunt asigurate de enzime și vitamine din complexul B. Dozele mari de vitamina B măresc coeficientul de inteligență. Lecitina are, de asemenea, un rol important în procesul de învățare. Lecitina este numită și pilula memoriei, fiind recomandată îndeosebi în timpul examenelor. Sunt necesare 70 de miligrame de lecitină pe zi, stimulează creierul în douăzeci de minute și efectul durează până la cinci ore. Extractul din frunze de ginkgo este un adevărat tonic pentru creier, sporind fluxul de sânge spre creier și amplificând memoria, puterea de concentrare și calitatea gândirii.

Dacă vrei să ai performanțe intelectuale reale, hrana pe care o consumi trebuie să fie bazată pe produse naturale, cât mai puțin poluate chimic sau modificate genetic.

Digestia reprezintă cea mai grea muncă pentru corp, acaparând peste 60% din energia nervoasă disponibilă, ceea ce te face inapt pentru activitățile psihice sau fizice intense. De aceea, nu e bine să te apuci de învățat imediat după ce ai mâncat.

Consumă zilnic crudități, evită consumul excesiv de zahăr și prăjirea alimentelor (tratarea termică, în general).

În perioada examenelor se recomandă grâu încolțit, polen și alge, pentru că elementele lor componente acționează sinergic, conținând, printre altele, fosfor (element esențial pentru buna funcționare a creierului), acid folic (mărește capacitatea de concentrare), acid glutamic (îmbunătățește coeficientul de inteligență și atenuează oboseala).

VEZI PARTEA I Află cum poți să înveți mai ușor – partea I

Autor: Ioana Drăgan

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here