Cu toții învățăm, însă puțini știm să învățăm eficient. Învățarea rapidă și eficientă are un efect de bulgăre de zăpadă – cu cât o practici mai mult, cu atât devine mai ușoară și mai rapidă. Îți prezentăm, astfel, pe scurt, câteva elemente de care trebuie să ții cont pentru a duce procesul de învățare la un nivel superior.
Ambientul
Este bine să înveți în același loc și la ore fixe. Astfel, starea de spirit corespunzătoare se va instala automat când te așezi la masă. Schimbarea locului destinat învățării scade randamentul. Încearcă să elimini toate influențele externe perturbatoare, pentru că orice distragere reprezintă o supraîncărcare pentru creier și conduce la oboseală.
Fă ordine pe masa de lucru și așază materialele folosite în timpul învățării la îndemână de la început. Așază masa astfel încât să nu privești direct către fereastră. Camera trebuie să fie bine aerisită, ventilată.
Iluminarea este un factor foarte important. Lumina nu trebuie să fie nici prea slabă, nici prea tare. Aceasta ar trebui să vină din partea stângă, puțin în spate.
Culorile
Cromatica ambientală influențează capacitatea de învățare, starea de confort psihic, starea de oboseală intelectuală, ritmul asimilării, calitatea atenției și memoria.
Sala de studiu trebuie să fie cât mai stimulatoare din punct de vedere vizual, însă nu ar trebui să distragă atenția. Este bine să creezi un fond ușor excitant atunci când înveți – folosește culori vii, dar nu prea intense și nici ”șterse” sau ”murdare”.
Blatul mesei are un rol foarte important și cea mai potrivită culoare pentru acesta este galben, apoi portocaliu sau verde – niciodată alb, pentru că scade ritmul oricărei activități.
Cromatica pereților trebuie să fie, de asemenea, adecvată. În camera de lucru se recomandă oranjul, galbenul sau tonurile de crem, pentru a crește randamentul muncii intelectuale.
Citește și Întâlnirea reprezentanților Ministerului Educației Naționale cu reprezentantul Human Catalyst
Uleiurile volatile
Mirosul este simțul cu cel mai mare impact asupra minții. S-a stabilit că difuzia anumitor esențe în sala de studiu influențează starea mintală, stimulează gândirea și creează o stare de receptivitate. Este bine să asociezi fiecare materie cu o altă aromă, difuzând arome sau subliniind informațiile cu diferite culori care au anumite arome.
Nu este necesar să reproduci mirosul atunci când dai testul sau ești ascultat, este suficient să ți-l imaginezi. Mirosul este simțul care trezește în mod direct amintirile legate de el, ajutându-te ”să dai un ghiont” memoriei.
Când înveți, pune pe masă o farfurioară cu apă și toarnă câteva picături dintr-o esență naturală care îți place. Acestea se găsesc într-o gamă variată la magazinele naturiste, sub formă de uleiuri volatile.
Noi îți recomandăm anumite combinații cu efecte asupra minții tale: vanilia, coriandrul și tămâia, care favorizează concentrarea și activitatea intelectuală, lavanda și lămâia, care generează o stare de calm și armonie și orhideea și ambra, care induc o stare de interiorizare și reculegere.
De asemenea, masajul cu anumite uleiuri esențiale favorizează concentrarea – se masează fruntea, tâmplele, după urechi și ceafa.
Un astfel de amestec eficient este cel din coriandru, pin, rozmarin, mentă, cimbru și nucă tămâioasă. Nu te îngrijora, dacă nu le găsești pe toate, poți folosi doar o parte din ele.
Autor: Ioana Drăgan