Părinții atribuie deseori calități deosebite celor mici, însă factorul ereditar și moșternirea genetică joacă un rol minor. Un copil supradotat se poate manifesta în cele mai variate domenii, de la muzică la pictură, în științele exacte sau în umane.
Specialiștii afirmă că există teste care ne pot confirma aptitudinile cognitive ridicate. Studiile arată că un copil supradotat foloseşte un vocabular bogat şi adecvat, este eficient în comunicarea vorbită sau scrisă, are un bagaj de lectură bogat, preferând de obicei cărțile pentru adulţi, doreşte să discute materialele citite și are un interes deosebit pentru o arie de cunoştinţe, în care găseşte motivaţie şi pasiune.
De asemenea, consumă timp pentru pasiunea proprie şi pentru proiecte speciale, are rezultate şcolare deosebit de bune pe anumite zone de interes, întelege ce este bine sau rău într-o activitate şi găseşte căi de optimizare, descoperă valenţe noi la idei vechi,are o memorie deosebită pe arii de interes şi stăpâneşte repede conceptele şi abilităţile de bază.
Un copil supradotat nu are răbdare cu procedeele de rutină şi cu abilităţile automate și pune întrebări penetrante în particular, la nivelul cauzelor şi al motivelor. Plăcerea o găseşte în activități intelectuale, recunoşte repede relaţii, îi plac structurile, ordinea şi consistenţa. Din pricina curiozității se pot plictisi ușor într-un mediu nesolicitant și pot fi vazuți ca hiperactivi.
Citește și Proiect: acces la educație pentru copiii care nu au acte de identitate sau CNP
Inclusiv hobby-urile spun foarte multe despre copii, dar și despre adulți. Gândirea critică, umorul, puterea de concentrare sau sensibilitatea sufletească sau morală sunt alte trasături ale copiilor cu un IQ peste medie. Caracteristicile copilului supradotat în ceea ce privește comunicarea verbală țin inclusiv de capacitatea de a oferi rǎspunsuri neobişnuite şi neaşteptate la probleme, este cooperativ în grupuri și de asemenea poate aduna o mare cantitate de informaţii în domeniile de interes; îşi aminteşte rapid fapte și sunt sensibili la frumos şi atraşi de valorile artistice.
La Centrul Gifted Education se fac frecvent testări de IQ și există un program academic de weekend special pentru copiii care au dovedit la testare că au IQ >= 130. Totuși, trebuie avut în vedere că aceste rezultate nu definesc un copil, ci evidențiază doar o mică parte din ceea ce este el. Cei cu IQ sub 130 pot avea calitați excepționale în alte arii.
[…] Citește și Iată cum poți recunoaște un „mic geniu” […]