8 tehnici pentru a-ți dezvolta capacitatea de lectură rapidă

1

Și la liceu, dar mai ales la facultate ne lovim de problema volumului mare de cărți, articole și alte materiale pe care le avem de citit. Pe unii îi sperie însăși ideea de a citi, printre multe alte activități pe care le are de făcut, vreo 5-10 cărți pe săptămână, încât nici nu se mai apucă, iar alții abia reușesc să citească câteva dintre ele. Ei bine, dacă vă numărați printre persoanele care au un ritm mai încet de lectură, nu vă speriați, capacitatea de a citi rapid este educabilă.

Se spune că o persoană citește în medie 200 de cuvinte pe minut, asta înseamnă cam jumătate de pagină A4, scris cu Times New Roman la distanța de 1,5 rânduri. Făcând un calcul simplu, 100 de pagini ne-ar lua cam 200 de minute, adică aproape trei ore și jumătate. Studiile în domeniu arată că folosind niște tehnici speciale de lectură rapidă, putem crește numărul de cuvinte citite pe minut până la 1000, adică 3 pagini și jumătate, deci ne-ar lua aproximativ o jumătate de oră.

Iată tehnicile pe care le prezintă Oliver Kuhn în „Tot ce trebuie să știi despre bărbatul genial” pentru a ne dezvolta capacitatea de citire rapidă:

  1. Limitaţi, pe cât posibil, vocalizarea (cititul în şoaptă sau cititul în gând). Complexul ochi-creier funcţionează mult mai rapid decât formarea cuvintelor în creier.
  2. Nu săriţi de la un pasaj la altul, deoarece scade puterea de concentrare.
  3. Încercaţi să cuprindeţi, cu privirea periferică, secţiuni de text cât mai mari.
  4. Traduceţi cele citite în imagini (limbajul subconştientului funcţionează în imagini).
  5. Staţi drept. Nu vă aplecaţi în faţă, poate fi din ce în ce mai obositor.
  6. Încercaţi să înţelegeţi ideea principală, nu fiecare cuvânt în parte (ca atunci când ascultaţi). Nu trebuie să citiţi fiecare literă că aşa pricepeţi textul. Creierul este capabil să înţeleagă cuvinte şi fraze întregi din context.
  7. Ţineţi textul la nivelul ochilor, la o distanţă de 50 de centimetri.
  8. Priviţi spre text în unghi de 90 de grade.

 

Citește și: Să excelăm într-un domeniu, nu să ne risipim în mai multe

 

Autorul spune că la început, când începem să utilizăm aceste tehnici, putem urmări fiecare rând cu degetul și pe parcurs să mărim viteza puțin câte puțin. Astfel vom constata că acest lucru nu ne afectează capacitatea de a înțelege ideile. În cele din urmă el spune că cine citește mai mult ajunge, în cele din urmă, să citească și mai repede.

Sursă foto: www.udemy.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here