Să excelăm într-un domeniu, nu să ne risipim în mai multe

0

Se aude tot mai puternic și la noi ecoul european, care este și motto al Uniunii Europene: „Unitate în diversitate”.

Când te gândești că versurile lui Mihai Eminescu „Critici voi, cu flori deșarte, / Care roade n-ați adus / E ușor a scrie versuri / Când nimic nu ai de spus.” sunt de actualitate, îți dai seama că de un secol ne învârtim în cerc.

Propriul ego îmi șoptește încet: – Ești răutăcios! Ei sunt buni, frumoși și deștepți! Nu. Superficialitate peste tot! Cum să desenezi cu mouse-ul în Photoshop un wallpaper și să-ți iasă o reproducere după opera „Carul cu boi” a lui Nicolae Grigorescu? Imposibil. Nu ai cum să excelezi într-un domeniu, lucrând după ureche și apoi să pretinzi că ai cântat după portativ. Nu-ți iese și se numește kitsch.

Citiți și Educația de azi șlefuiește destinele de mâine

Trebuie să înțelegem cu toții faptul că a sosit un ceas când cioara vopsită nu mai e papagal.

Tranzităm o perioadă a schimbării, pot spune că și a predării de ștafetă între generații.

Suntem martorii unor vremuri ciudate de care ar fi fost preferabil să citim, nu să le trăim.

Mă încearcă un sentiment al incertitudinii pe care eu cel puțin nu-mi amintesc să-l fi simțit vreodată.

Tinerii trebuie să devină zidarii unui viitor sănătos

 

Scriam cu câteva luni în urmă un material despre neimplicarea tinerilor la viața cetății.

Atunci simțeam o totală nepăsare. Astăzi pot spune că mi-am nuanțat afirmația anterioare, însă sunt sceptic cu privire la determinarea și la dorința tinerilor de a-și scrie singuri viitorul.

Nu cred că va exista o constantă în vocea lor. Cel puțin nu deocamdată. Aceștia, treziți brusc de un curent iscat din senin, pot răsturna temporar o situație, dar cu toții trebuie să înțeleagă importanța rolului lor în societate și să se implice cu seriozitate la construcția numită viitor.

Tratată superficial, orice acțiune de implicare într-o activitate este firavă și nu duce la un rezultat sănătos.

Sub egida personalităților marcante, valori ce trebuie să facă parte din patrimoniul național, identitatea poporului nostru va fi dusă mai departe de tânara generație.

Să sperăm că aceștia din urmă vor găsi calea dreaptă și vor înțelege în același timp că muzica de calitate se cântă după portativ și nu după ureche, precum nici politica nu se face pentru a vinde vise, ci pentru a schimba destine, a respecta tradiții, principii și valori. Altfel totul este în van!

Scris de Codruț Cojocaru

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here