Cât de mult trebuie să participi la tema copilului tău?

0
tema-parinti

Odată cu începerea anului școlar s-au reactivat preocupările și ambițiile părinților purtători de ghiozdan si înscriși în clasele primare de parcă am uitat cu toții cum au fost și noi în aceste momente.

Dintotdeauna trecerea de la vacanță la teme a fost destul de dificilă pentru noi toți indiferent de vârstă sau în ce clasă eram “înrolați”. Dintr-o dată parcă aceste amănunte ni s-au șters din minte și așteptăm ca, copilul nostru, să se adapteze noului program cu usurință, ca și când i-am programa întregul sistem al organismului care trebuie să facă față cu brio trezitului de dimineață și programului riguros din timpul zilei la care se adaugă reducerea timpului de joacă.

Atitudinea față de teme este foarte importantă!

Temele reprezintă activitățile mai puțin plăcute ale elevilor de aceea este foarte importantă atitudinea părinților față de responsabilitățile copilului întrucât aceasta îl pot influența.

Cred că înainte de începerea anului școlar este bine ca fiecare părinte să vorbescă cu copilul său despre ce și-ar dori să facă anul acesta: care sunt eforturile care trebuie depuse pentru a avea rezultate bune la învățătură, care este implicarea copilului și care este cea a părintelui, atitudinea față de școală, așteptările fiecăreia dintre părțile implicate.

Și totuși, în acest articol nu voi face referire la cum să faci temele în locul copilului tău, ci mă voi referi cu precădere, la cum să-ți poți ajuța copilul să-și facă corect tema și să poată înregistra rezultate bune la învățătură, cum și cât participi la tema copilului tău?

Aspecte de care părinții ar trebui să ţină cont

    1. Cliamatul de acasă este foarte important întrucât îi oferă copilului stabilitate emoțională. În cadrul unui climat de securitate se poate dezvolta armonios. O familie care prezintă conduite armonioase ale membrilor săi este capabilă să asigure un climat educativ propriu dezvoltării conduitelor normale şi pozitive ale copilului, deoarece identificarea cu ambii părinţi, imitarea comportamentului acestora este specific acestei perioade.
    2. Amenajați  copilului un colțișor de studio. Știu că de la an la an sunt tot mai multe cerințe care cad pe umerii părinților, dar este foarte important ca elevul să dispună de un birou sau măcar de o masă dacă nu există alte posibilități, loc în care să-și facă lecțiile și de minimul necesar de rechizite care-i sunt folositoare: în funcție de vârstă, de la plastilina, caiete de desen, creioane, stilouri, cerneală, hârtie albă, caiete etc.
    3. Copilul trebuie permanent încurajat, apreciat pentru ceea ce face. Am observat că atunci când copiii se comportă civilizat, sunt cuminți și învață bine, nu se prea bucură de atenția părinților, atâta timp cât nu manifestă un comportament deranjant, este ignorat. Cred cu tărie că acest gen de reacție este greșită întrucât copilul va simți nevoia să atragă atenția cu ceva. Remediul este a ne face timp să încurajăm comportamentul dorit pentru că ajută copilul să se orienteze către acel gen de conduită.
    4. Vorbiți-i frumos indiferent dacă a luat un calificativ mai slab  Cred că este în avantajul părintelui să îl determine pe copil să vorbească sincer și direct și să explice ceea ce se întamplă cu el, fără a duce lupte de putere și fără a folosi cuvinte jignitoare. La fel de important este ca cel mic să simtă că se poate bucura de sprijinul părintelui său, că în continuare este iubit și se află în siguranță.

      Citeşte şi Părinţii suferă de sindromul „primului din clasă”

tema5. Motivează-l atunci când are o reușită remarcabilă: a obținut un premiu, a ajutat alt copil, a participat la un concurs, etc. Pe măsură ce copilul crește, recompensele trebuie să fie oferite cu atât mai rar; în acest mod îl inveți să nu urmarească întotdeauna un anumit beneficiu când decide să facă ceva, ci satisfacția în sine că a dus  la bun sfârșit ceea ce și-a propus să fie de fapt „recompensa”.

6. Copilul are nevoie de supraveghere constantă cel puțin până își formează un program, până se acomodează cu temele de acasă și le consideră sarcini școlare, până te convingi că se poate descurca singur și începe să fie responsabil.

Toate aceste lucruri  sunt importante dar cred că nu trebuie să uităm nicio clipă că sunt copii, iar “copilăria este inima tuturor vârstelor”, spunea Lucian Blaga.

Autor Magda Muscalu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here