Cum să studiezi mai rapid și mai eficient?

2

Pentru majoritatea elevilor și studenților începutul verii nu este o perioadă atât de fericită deoarece examenele finale se află tot mai aproape. Fie că este vorba de sesiune, bacalaureat sau teze, procesul de asimilare a cunoștințelor poate să fie unul extrem de obositor și dificil, care uneori pare aproape imposibil. Un lucru pe care fiecare student trebuie să îl facă în facultate este memorarea. Foarte mulți studenți petrec un timp însemnat pentru a-și studia notele și cursurile, dar rezultate pe care și le doresc nu se concretizează așa cum și-au propus. Dacă această problemă pare cunoscută, în articolul următor veți găsi câteva sfaturi pentru a învăța mai eficient și pentru a asimila informația cât mai ușor.

  1. Începeți pregătirea din timp

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru memorarea mai eficientă este să începeți pregătirea cât mai devreme posibil. Pentru un test dificil este recomandat să începeți un plan de studiu cu cel puțin o săptămână în avans. Pentru teste mai ușoare, trei zile în avans este o minimă care va poate ajuta. Consultarea notițelor din timpul anului, realizarea de rezumate, evidențierea informațiilor importante pot să fie foarte utile în aceste perioade și vă pot ajuta să memorați mai ușor. Efectuarea materialelor de studiu vă pot ajuta să păstrați lucrurile proaspete, în loc să le uitați, de îndată ce cursurile s-au terminat. Având un plan de studii ca acesta vă va ajuta, de asemenea, să evitați amânarea pentru ultima sută de metrii și aglomerarea materiei!

  1. Crearea ,,Propriilor teste”

Prin efectuarea notițelor, pe care le-am menționat anterior, puteți să creați formate de întrebări / răspunsuri asemănătoare cu cele ale examenului, să memorați mai puține informații, care sunt mult mai ușor de digerat și să vă testați singuri, iar apoi să vă autoevaluați.

  1. Utilizarea de fraze și cuvinte cheie

Folosirea expresiilor cheie, cuvintelor sau literelor pot să vă ajute să memorați mai ușor informațiile. Materialele suplimentare pot să vă aglomereze, iar prin menținerea la minim a acestora, veți putea să vă amintiți mai ușor ce este esențial și să puteți scoate mai repede cele mai importante concepte sau expresii cheie. Uneori, o scurtă frază este tot ce aveți nevoie pentru a reține concepte importante. Un alt truc pe care îl puteți folosi pentru memorarea mai eficientă este să căutați cuvinte care să dea sens teoriei pe care trebuie să o învățați. Memorarea unei mari liste de cuvinte poate fi adesea dificilă. În aceste situații, bullet point-urile sau numerotările sunt de mare ajutor.

Citește și 8 tehnici pentru a-ți dezvolta capacitatea de lectură rapidă

  1. Vorbiți cu voce tare sau predați informațiile altcuiva

Prin predarea informațiilor altcuiva s-a dovedit a fi o bună metodă de a îmbunătăți capacitățile proprii de asimilare. Vorbind cu voce tare, informațiile se solidifică, structurează și clarifică în profunzime.

  1. Luați pauze și aveți grijă de voi înșivă

Aceasta etapă presupune o hidratare corespunzătoare, un program de alimentație bine organizat și respectat, odihnă suficientă și pauze regulate.  Chiar dacă pare aproape imposibil de realizat sau puțin iresponsabil, o plimbare sau o cafea cu prietenii pot reprezenta o soluție care să vă încarce cu energie și care să vă ajute să vă apucați de studiu mult mai determinați.

  1. Stabiliți obiective

Utilizați obiectivele SMART – specifice, măsurabile, realizabile, relevante și încadrate în timpul pe care îl aveți la dispoziție. Fiți reali și sinceri cu voi înșivă și stabiliți cât de mult din aceste obiective puteți realiza. Încercați să realizați o astfel de listă de obiective de la un semestru la altul pentru a rămâne în pas cu materia.

  1. Sesiune de grup de studiu

Chiar dacă nu vă simțiți confortabili în preajma mai multor persoane, grupurile de studiu pot să fie un supliment de care să beneficiați când vă aflați într-o dilemă sau când rămâneți fără motivație. Nu ezitați să apelați la ajutorul colegilor pentru  a obține explicații, răspunsuri și support emoțional.

 

 

 

2 comentarii

  1. […] Pentru majoritatea elevilor și studenților începutul verii nu este o perioadă atât de fericită deoarece examenele finale se află tot mai aproape. Fie că este vorba de sesiune, bacalaureat sau teze, procesul de asimilare a cunoștințelor poate să fie unul extrem de obositor și dificil,… Cititi mai multe aici: Cum să studiezi mai rapid și mai eficient? […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here