Blamatele uniforme ale vechilor elevi aveau un scop bine ţintit dincolo de uniformizarea pe care o imprimau în mentalul tânăr al elevilor. Ele reprezentau un respect faţă de instituţie şi faţă de valorile pe care le promova, cultiva acea instituţie. Nu cred ca vorbim despre un clişeu, ci despre dipariţia unui anumit tip de raportare la scoală care se fondează pe diferenţe sociale din ce în ce mai accentuate.
Uniformizare camufla diferenţele sociale în timp ce libertatea vestimentară din scoli a devenit un motiv suficient pentru a umili colegii de clasă care au o situaţie financiară precară.
Expertul vestimentar Ioana Grigorescu crede că există o asimetrie între ce ar trebui să reprezinte vestimentaţia pentru mulţi şi ceea ce este în realitate. Din păcate viaţa bate filmul de multe ori!
„Aşa se întâmplă şi cu hainele noastre care nu mia sunt o podoabă exterioară care ne reflectă interiorul ci doar bunuri prin care ne afişăm statusul în societate. Cu alte cuvinte, hainele sunt doar bunuri în mintea îngustă a unora care trăiesc doar pentru valoarea banului”, explică Grigoresc.
Citeşte pe PedagoTeca şi Ştiai că oamenii dezordonaţi şi care înjură mult sunt inteligenţi?
„Dispare frumosul chiar dacă hainele sunt de mii de euro!”
„Vestimentaţia nu este doar un semn distinctiv al unei persoane care apreciază estetica şi frumosul ci şi o modalitatea vizuală prin care îţi poţi etala statutul, banii, averea familiei. Cu timpul superiotatea financiară, care derivă strict din cât costă hainele şi nu din calitatea sau creativitatea lor, se transformă într-un intrument de umilire al celorlalţi. Dispare frumosul chiar dacă hainele sunt de mii de euro şi copii învaţă că frumosul e de vânzare se cumpără. Frumosul este un bun public, al tuturor!”, subliniază Ioana Grigorescu, expert vestimentar.
În opinia sa, aplecarea noatră de a ne raporta constant la această problemă a societăţii din prezent denotă lipsa noastră de interes pentru lucrurile metafizice, spirituale care ţin de idel, de viaţa trăită la modul profund.
Autor: Alexandru Filimon