Remus Pricopie, SNSPA: Nu vrea asociere cu Consiliului Naţional al Rectorilor

3

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, consideră că iniţiativa Consiliului Naţional al Rectorilor de a organiza „dezbateri democratice” privind rolul şi funcţia CNATDCU în arhitectura academică românească şi exprimarea opiniei, prin vot, a membrilor comunităţilor academice poate fi interpretată ca „o formă de presiune a CNR asupra MEC, respectiv a ministrului Educaţiei”.

Remus pricopie răspunde demersului Consiliului Naţional al Rectorilor: Rectorii vor o altă formă a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare

„După consultarea Consiliului de Administraţie al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, prof. univ. dr. Remus Pricopie face următoarele precizări în legătură cu propunerea Consiliului Naţional al Rectorilor privind reorganizarea CNATDCU: Nu putem să nu observăm că poziţia conducerii Consiliului Naţional al Rectorilor s-a schimbat în ultimele săptămâni, după ce Ministerul Educaţiei şi Cercetării a finalizat selecţia membrilor CNATDCU pentru mandatul 2020-2024. Dacă iniţial era apreciat rolul CNATDCU în asigurarea standardelor de calitate academică, acum acelaşi organism consultativ a devenit „o piedică” în calea autonomiei universitare; iniţiativa CNR, susţinută în fapt de preşedintele CNR, rectorul şi – simultan – politicianul Sorin Cîmpeanu, de a organiza „dezbateri democratice” privind rolul şi funcţia CNATDCU în arhitectura academică românească şi exprimarea opiniei (prin vot) a membrilor comunităţilor academice, poate fi interpretată ca o formă de presiune a CNR asupra MEC, respectiv a ministrului Educaţiei, Monica Anisie, care a derulat un proces transparent şi perfect legal pentru selecţia cadrelor didactice şi de cercetare, membre CNATDCU”, se arată într-un comunicat remis vineri de SNSPA.

Potrivit acestuia, „rolul preşedintelui CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, este acela de a armoniza” relaţia dintre universităţi şi mediul politic, social şi economic, „nu de a crea presiuni şi constrângeri sau conflicte, care pot oricând escalada”, între factorii de decizie din sistemul de învăţământ superior.

SNSPA vs. Consiliul Rectorilor sau ceartă dintre doi foști miniștri ai Educației: Cîmpeanu și Pricopie

„Având în vedere cele prezentate mai sus şi în lipsa unei argumentări corespunzătoare, avansată în spaţiul public, SNSPA nu se va asocia cu recenta propunere a conducerii CNR, respectiv aceea de a declanşa un mecanism amplu, la nivelul universităţilor, care are ca scop declarant amputarea atribuţiilor MEC în definirea politicilor publice în domeniul calităţii educaţiei”, mai menţionează sursa citată.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here