SNSPA vs. Consiliul Rectorilor sau ceartă dintre doi foști miniștri ai Educației: Cîmpeanu și Pricopie

Cîmpeanu: "foarte greu de explicat acuza generală de politizare" la adresa Consiliului venită "de la o şcoală de studii politice"

1

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative SNSPA anunţă că va lua în discuţie, în forurile de conducere, întreruperea colaborării cu Consiliul Naţional al Rectorilor „până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituţii”.

Rector al Școlii Naționale este Remus Pricopie, fost ministru al Educației, apropiat de PSD și ProRomânia.

Într-un comunicat de presă, SNSPA arată că „preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor trebuie să reprezinte vocea academică românească, fără nici cea mai mică bănuială că ar putea servi altor interese”.

„Conducerea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative consideră că este absolut inacceptabil ca actualul preşedinte al CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, să reprezinte universităţile în dialogul social cu autorităţile guvernamentale/ parlamentare şi, simultan, să fie parlamentar PNL şi preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, deci să legifereze. Este un grav conflict de interese, tolerat politic timp de patru ani. Acesta este motivul pentru care SNSPA va lua în discuţie, în forurile de conducere, întreruperea colaborării cu CNR, până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituţii. CNR ar trebui să revină la atribuţiile legale şi statutare, nu să facă jocuri politice”, arată sursa citată.

Rectorul SNSPA reacționează la propunerea de act normativ privind cercetarea

Cîmpeanu reacționează din partea Consiliul Naţional al Rectorilor

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, afirmă că profesorii universitari sunt angajaţi ”în mod firesc” în viaţa publică, deoarece sunt „voci realiste, cu experienţă şi expertiză în varii domenii”, iar 10% dintre membrii actualului Parlament sunt în acelaşi timp şi cadre didactice universitare.

Sorin Cîmpeanu răspunde astfel reprezentanţilor Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, care au anunţat joi că vor lua în discuţie, în forurile de conducere, întreruperea colaborării cu Consiliul Naţional al Rectorilor „până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituţii”.

Școlile doctorale din România vor fi evaluate şi de o comisie de experţi propuși de Banca Mondială

„Profesorii universitari sunt angajaţi în mod firesc în viaţa publică, deoarece sunt voci realiste, cu experienţă şi expertiza în varii domenii. 10% dintre membrii actualului Parlament sunt în acelaşi timp şi cadre didactice universitare. Credem cu tărie că forul legislativ al unei naţiuni trebuie să aibă cât mai mulţi oameni cu o pregătire academică solidă. (…) Într-o perioadă în care învăţământul preuniversitar şi cel superior deopotrivă traversează deşarta vale a COVID-19, înţelegem că unii îşi pierd echilibrul. Tocmai de aceea, îmi reiau îndemnul către toţi profesorii, rectori sau nu, la calm şi responsabilitate, pentru a ne concentra maxim asupra modului în care se derulează finalul de an universitar şi în care ne pregătim pentru o altfel de admitere şi o altfel de paradigmă educaţională şi de cercetare ştiinţifică”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit unui comunicat.

În opinia preşedintelui CNR, este „foarte greu de explicat acuza generală de politizare” la adresa Consiliului venită „de la o şcoală de studii politice”.

Ministerul Educației a lansat pe agenda publică dezbaterea privind noua lege a educației

„Venită de la o şcoală de studii politice, acuza generală de politizare este foarte greu de explicat. Revenind la comunicatul de presă by PR SNSPA, precizăm că rectorul SNSPA nu a participat la niciuna din cele 33 de întâlniri ale CNR care au avut loc în ultimii 7 ani. Prin această absenţă, domnia sa a negat constant rostul acestui Consiliu cu rol consultativ la nivelul vieţii academice, deşi este definit prin lege drept principalul partener de dialog al MEC în domeniul învăţământului superior. Atunci când nu eşti de acord cu anumite decizii, respectul faţă de egalii tăi îşi cere să te exprimi cu decenţă, iar nu să treci la atacuri ad hominem. Este surprinzător totuşi că recomandarea CNR a fost atât de bine-venită în 2015 pentru susţinerea domnului Pricopie ca să facă parte din Danube Rectors Conference, prestigioasa iniţiativă de mare succes european. Chestiunea este şi mai ciudată, atunci când ne amintim de susţinerea sa pentru a fi reprezentant al CNR în International Association of Universities. Recunoaşterea importanţei CNR de către SNSPA, ba chiar parteneriatul dintre acestea, a fost confirmat şi în 2018, odată cu reuniunea miniştrilor Educaţiei din Asia şi Europa (ASEMME)”, mai arată Cîmpeanu.

El afirmă că nu înţelege de ce rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii sau preşedinţii de Senate universitare ar trebui să fie discriminaţi şi să nu li se permită implicarea în „viaţa cetăţii, sub argumentul că ar fi în conflict de interese”.

„Nu înţelegem de ce rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii sau preşedinţii de Senate universitare ar trebui să fie discriminaţi şi să nu li se permită implicarea în viaţa cetăţii, sub argumentul că ar fi în conflict de interese. Legile şi politicile publice sunt apanajul Legislativului şi al Executivului”, menţionează Cîmpeanu.

SNSPA afirma că „preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor trebuie să reprezinte vocea academică românească, fără nici cea mai mică bănuială că ar putea servi altor interese”.

„Conducerea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative consideră că este absolut inacceptabil ca actualul preşedinte al CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, să reprezinte universităţile în dialogul social cu autorităţile guvernamentale/ parlamentare şi, simultan, să fie parlamentar PNL şi preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, deci să legifereze. Este un grav conflict de interese, tolerat politic timp de patru ani”, preciza SNSPA.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here