INTERVIU Valeruța Constantin: Toată viața mea am să mă dedic muzicii populare

0

Astăzi, tinerii ascultă muzică în mod eclectic rock, disko, dance și chiar și muzică populară. Folclorul românesc este la înălțime, este muzica de acel gen care poate căpăta aplauze și care a adunat sute de oameni la concerte. Muzica tradițioanală a supraviețuit prin oamenii care se dedică și s-au dedicat promovării și conservării folclorului autentic. Mai mult decât atât, sunt tineri talentați care au șansa și vor să-și dedice energia și viața acestui scop. Așa este și cazul Valeruței Constantin, o tânără de 16 ani pasionată de folclorul românesc.  

Î: Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Când ai descoperit pasiunea pentru folclor?

R: Numele meu este Valeruța-Maria Constantin, am 16 ani și sunt elevă la liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, secția canto-popular, coordonată de doamna profesoară Bianca Vasile.

Am această pasiune încă de mică, dar atunci nu mă gândeam că vreau să fac o carieră în acest domeniu. Am început să mai cânt la școală, la diverse spectacole. Atunci am fost sfătuită de profesorii de la scoală să dau o șansă acestui drum. Așa am început să iubesc muzica populară. De asemenea, m-a ajutat foarte mult şi faptul că părinții mei au fost mereu alături de mine şi în ei am găsit mereu un sprijin.

Î: Pe cine mostenești din punct de vedere muzical?

R: Cred că acest talent l-am moştenit de la tatăl meu.

Î: În prezent, activezi sau colaborezi cu vreun ansamblu ?

R: Da, momentan sunt membră în ansamblul folcloric al liceului. Bineînteles, îmi doresc să colaborez cu cei mai mari artiști din domeniu și sunt deschisă colaborărilor.

Î: Ce înseamnă cântul popular pentru tine?

R: Pentru mine cântul popular înseamnă bucuria inimii. Iubesc foarte mult folclorul pentru că mă regăsesc în el şi toată viața mea am să mă dedic muzicii populare. De asemenea, să fiu pe scenă și să transmit publicului ceea ce cânt este un sentiment aparte, pe care doar făcând acest lucru am reușit să-l trăiesc.

Î: Ce sfaturi ai pentru cei care vor să urmeze o carieră în muzică?

R: În primul rând vreau să le spun că nu este un lucru uşor, necesită multă răbdare şi muncă, iar cel mai important lucru este să pui suflet. Eu pot spune că la început am păşit cu multă timiditate pe drumul cântecului, dar pe parcurs am prins tot mai mult drag, ceea ce m-a făcut să trec mai uşor peste emoții. De asemenea, este important și ce alegi să faci pentru visul tău. De exemplu, să urmezi o școală în domeniu este un prim pas. Și nu în ultimul rând contează susținerea apropiaților.

Concert de acasă

Și tot pentru că vine perioada examenelor, inclusiv a probelor de admitere în liceu, celor care doresc să devină elevii noștri la secția de Canto, le prezentăm un exemplu, în persoana elevei Constantin Valeruța, clasa X A, prof. Bianca Vasile. 🌼🌼🌼

Publicată de Liceul Tudor Jarda Bistrita pe Marţi, 19 mai 2020

Îi puteți urmări activitatea Valeruței pe pagină de facebook. 

Dacă și tu ai un talent sau o pasiune pe care vrei să o împărtășești cu noi, asteptăm un mesaj pe pagina de facebook Pedagoteca, iar noi vom lua legătura cu tine.

Citește și INTERVIU Adriana Petrehuș: Muzica populară este pentru mine „hrana sufletului”

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here