Rectorul SNSPA reacționează la propunerea de act normativ privind cercetarea

4

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, consideră că propunerea de act normativ privind cercetarea este „greșită pe fond, ca principiu de gândire a unui sistem național de cercetare, în opoziție cu ceea ce se întâmplă azi în Europa și în lume”.

„Această propunere de act normativ a existat și în timpul mandatului meu. Nu am susținut-o deoarece este greșită pe fond, ca principiu de gândire a unui sistem național de cercetare, în opoziție cu ceea ce se întâmplă azi în Europa și în lume”, a scris acesta, joi, pe pagina sa de Facebook.

„Îi sugerez domnului Nicolae Burnete, ministrul Cercetării, un profesionist al învățământului superior, pe care l-am avut în echipă în perioada mandatului meu de ministru, să verifice cine a redactat acest proiect de ordonanță. Dacă va investiga acest lucru, cu siguranță „se va face lumină” și va înțelege imediat ale cui interese poartă documentul respectiv. Din păcate, nu pe cele ale cercetării românești”, a afirmat rectorul SNSPA.

Citește și Olimpiada internațională de geografie 2018. România e pe primul loc printre națiuni

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90, dacă Guvernul adoptă ordonanța privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării și Inovării.

Reprezentanții Ministerului Cercetării și Inovării au reacționat, aceștia susținând că au luat act cu surprindere de „avertismentul” public al președintelui și că se „încearcă o dezinformare”.

Potrivit Ministerului Cercetării și Inovării, în propunerea de act normativ s-a hotărât ca orice formă de finanțare să fie făcută în sistem competițional, orice propunere de program/proiect fiind evaluată și ierarhizată. În plus, neadoptarea actului normativ va conduce ca, la sfârșitul anului 2018, Ministerul Cercetării să nu mai poată deschide o nouă competiție pentru Programul Nucleu, acest instrument de finanțare ajungând să nu mai fie funcțional din 2019.

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here