Școlile doctorale din România vor fi evaluate şi de o comisie de experţi propuși de Banca Mondială

0
examenul-de-admitere-sorin-cîmpeanu
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

Cele 210 şcoli doctorale din România vor fi evaluate şi de o comisie de experţi internaţionali propuşi de o structură a Băncii Mondiale care se ocupă de învăţământul superior, a declarat, la Iaşi, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, scrie Agerpres.

Toate cele 210 şcoli doctorale vor fi evaluate, conform legii, cu susţinerea tuturor celor implicaţi în acest proces. Este vorba de universităţi, în primul rând, de Ministerul Educaţiei, de ARACIS, consultanţi internaţionali selectaţi de o structură a Băncii Mondiale. Se va realiza, conform legii, această evaluare în toate cele 210 şcoli doctorale: sunt 203 şcoli doctorale în universităţi publice de stat, una la nivelul Academiei Române, şase aparţin de universităţi private“, a declarat Sorin Cîmpeanu potrivit sursei citate.

Evaluarea şcolilor doctorale se va efectua pe patru paliere: al resursei umane implicate, calitatea infrastructurii de cercetare, impactul științific al lucrărilor și procedurile de asigurare  a calității adoptate de școlile doctorale.

„În primul rând se va evalua resursa umană. Este vorba de calitatea conducătorului de doctorat, măsurată prin diverşi indicatori foarte clari, cum ar fi producţia ştiinţifică. Pe palierul doi, calitatea infrastructurii de cercetare, de care dispun cele 210 şcoli doctorale. Pe palierul trei se va evalua impactul la nivel ştiinţific al finalizării fiecărei teze de doctorat. Cu alte cuvinte, un doctorand pe parcursul stagiului de pregătire a publicat câte articole ştiinţifice vizibile internaţional. (…) Va fi o analiză şi statistică a tezelor de doctorat, pe fiecare şcoală doctorală, în sensul numărul studenţilor admişi versus câţi studenţi doctoranzi au finalizat. Pe palierul patru, procedurile de asigurare a calităţii, inclusiv asigurarea regulilor de etică în cercetarea ştiinţifică. Aici sunt cuprinse şi cazurile acestea care sunt total nefericite şi pe care ni le dorim cu toţii a fi înlăturate, de plagiat”, a declarat Sorin Cîmpeanu, preşedintele CNR.

Potrivit lui Sorin Câmpeanu, costurile implicate de o astfel de evaluare diferă de la o ţară la alta, însă plata experţilor internaţionali trebuie făcută la „tarife europene”. „Estimăm că evaluarea fiecăreia din şcolile doctorale să fie undeva între 10.000 şi 15.000 de euro. Sperăm să fie doar atât. Nu se îmbogăţeşte careva. Acoperă doar costurile derulării acestei operaţiuni”, a declarat președintele Consiliului Naţional al Rectorilor.

Citește și: Ce înseamnă să studiezi în domeniul ospitalității în Elveția: interviu cu reprezentanții Swiss Education Group

 

În cadrul aceleiași conferințe ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a precizat că România poate atrage 72 de milioane de euro pentru școlile doctorale prin finanțări la nivel European, bani care ar urma să fie alocaţi pe criterii transparente.

Conferinţa de presă a fost organizată după reuniunea Consiliului Naţional al Rectorilor, desfăşurată la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. În cadrul evenimentului s-a discutat, printer altrele, despre probleme legate de evaluarea şi promovarea instituţiilor de învăţământ superior la nivel internaţional, evaluarea şcolilor doctorale în conformitate cu legea, dar şi finanţarea de către stat a domeniilor strategice din universităţi.

Membrii CNR, alături de ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, secretarul de stat Gigel Paraschiv, precum şi secretarul de stat Ion Ciprian Preda de la Ministerul Cercetării şi Inovării, au purtat discuţii privind finanţarea în anul 2018, precum şi creşterea salarială promisă până în 2020, menționează sursa citată.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here