Proiectul de metodologie privind evaluarea calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației Naționale (MEN).
Potrivit documentului, evaluarea calității științifice a conținutului fiecărui proiect de manual școlar este realizată de către trei experți cooptați — cadre didactice/specialiști externi: un cadru didactic din învățământul superior, un cadru didactic din învățământul preuniversitar și un specialist extern în domeniul pedagogie/ psihologie/ psihopedagogie.
„Un proiect de manual școlar este considerat admis din punctul de vedere al criteriilor de evaluare a calității științifice atunci când întrunește minimum 85 de puncte din 100 de puncte posibile. Ofertanții nemulțumiți de rezultatul evaluării au dreptul de a depune contestație în termen de 48 de ore de la primirea comunicării. CNEE organizează, în termen de 15 zile lucrătoare, sesiune de reevaluare a proiectelor de manuale școlare pentru care ofertanții au depus contestație. Procesul de reevaluare a proiectelor de manuale școlare se organizează utilizând aceeași procedură ca în procesul de evaluare, cu mențiunea că sunt cooptați alți trei experți pentru evaluarea calității științifice. În cazul în care se constată, pentru același proiect de manual, diferențe mai mari de 10 puncte între punctajul final din sesiunea de evaluare și cel final din sesiunea de reevaluare, cele două comisii se convoacă la sediul CNEE pentru mediere cu privire la punctajul acordat pe baza criteriilor de evaluare a calității științifice“, arată textul proiectului.
Citește și: Ce înseamnă să studiezi în domeniul ospitalității în Elveția: interviu cu reprezentanții Swiss Education Group
Decizia luată în urma sesiunii de reevaluare este comunicată ofertanților și este definitivă. Proiectul mai prevede ca toate proiectele de manuale școlare declarate admise în urma încheierii sesiunilor de evaluare și de reevaluare sunt supuse unui proces de avizare științifică desfășurat de câte o comisie pe fiecare domeniu formată dintr-un reprezentant al Academiei Române, un reprezentant al Institutului pentru Științe ale Educație și un reprezentant al MEN/CNEE.
„Toate proiectele de manuale școlare care primesc aviz favorabil din partea comisiei de avizare științifică se aprobă prin ordin de ministru pentru utilizarea la clasă și se postează, fără datele de indentificare ale ofertanților, pe platforma www.manuale.edu.ro în vederea realizării selecției și comenzilor. Manualul școlar care înregistrează cele mai multe comenzi este declarat manual școlar de bază și va fi înaintat EDP în vederea editării, tipăririi și distribuirii gratuite în toate unitățile școlare din învățământul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în proiect.
Aceeași proiect prevede că autorii sau grupurile de autori ale căror proiecte de manuale școlare au fost aprobate prin ordin de ministru au dreptul să se adreseze oricărei edituri, inclusiv Editura Didactică și Pedagogică, pentru editarea și tipărirea în vederea utilizării extinse la clasă. Ministerul precizează că aceste manuale alternative la manualul școlar de bază pot fi achiziționate de pe piața liberă.