Primul medicament preparat în laborator, printre cele mai folosite și în prezent

3

La data de 10 octombrie 1903, compania Bayer a pus în vânzare aspirina. Noul medicament a fost obținut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său.

Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie, dar în 1899 Bayer a realizat un procedeu de a obține medicamentul prin sinteză.

Aspirina sau acidul acetilsalicilic, unul dintre cele mai cunoscute medicamente la nivel mondial, recomandat pentru diverse afecțiuni de la simple viroze, dureri de cap, procese inflamatorii în faze incipiente, până la prevenirea bolilor de inimă, a reprezentat primul dintre medicamentele preparate direct în laborator.

Istoria aspirinei

Începând cu 1829, farmacistul Henri Leroux descoperă proprietățile curative ale învelișului de salcie și plantei numită crețușcă din care este extrasă salicina.

Aspirina a fost sintetizată în anul 1853, de chimistul francez Français Charles Gerhardt, de la Universitatea Montpellier.

Această substanță este redescoperită, în 1893, de către germanul Felix Hoffman, chimist la compania Bayer, ca fiind vindecătoare pentru reumatism.

Bayer a comercializat-o abia în 1903, sub marca ”Aspirină”. ‘A’ pentru ”acetil”, ‘spir’ datorită crețuștei și ”in” care reprezintă terminația pentru un medicament.

Citește și Primul tren din lume pe bază de hidrogen. Cum funcționează – VIDEO

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here