Parkinson, boala care se formează în stomac

3

O nouă serie de cercetări arată că boala Parkinson ar putea începe să se formeze în intestine deoarece proteinele despre care se crede că joacă un rol cheie în boală se pot răspândi de la tractul gastrointestinal la creier.

Alfa-sinucleină este o proteină produsă de corpul uman care se găsește în terminațiile nervoase ale creierului. Formele defectuoase ale acestei proteine care se strâng laolaltă sunt legate de deteriorarea celulelor nervoase, deteriorarea sistemului dopaminergic și de dezvoltarea problemelor legate de mișcare și vorbire – semne distinctive ale bolii Parkinson.

Studiile pe șoareci au determinat cele main oi descoperiri care susțin o teorie mai veche conform căreia aceste forme ale proteinelor care au suferit mutații se pot dezvolta în tractul gastrointestinal și care apoi se pot răspândi către creier prin nervul vag,care este un mănunchi de fibre care începe în trunchiul cerebral și transportă semnale către și de la mai multe organe ale corpului, inclusiv în stomac și intestine.

Citește și Sorina – o manipulare perfectă. Ce se vrea ascuns ?

Ted Dawson, profesor de neurologie la Universitatea Johns Hopkins și co-autorul cercetării, descrie modul în care au condus experimentele pe 100 de șoareci.

Pentru începutul cercetării echipa a injectat proteine defectuoase în stomacul șoarecilor sănătoși și apoi au urmărit unde ajunge această proteina.

După o perioadă de o lună proteina toxică a apărut în mai multe structuri din trunchiul cerebral, iar în trei luni a fost găsită și în alte regiuni ale creierului, inclusiv în amigdale și părți ale mezencefalului bogat în neuroni dopaminergici. După șapte luni aceasta era deja prezentă în mult mai multe zone.

Cercetătorii susțin că acest mecanism se potrivește cu modul în care semnele distinctive bolii Parkinson se distribuie prin creierul uman la diferite stagii ale bolii. Neuronii dopaminergici au început să se piardă după ce nivelul de dopamină a scăzut din creierul șoarecilor și ulterior șoarecii au început să aibă probleme de mișcare, de memorie, anxietate și probleme comportamentale.

Acest studiul vine la câteva luni după ce un alt grup de cercetători au dezvăluit că persoanele al căror apendice a fost scos la începutul vieții poate reduce considerabil riscul de a dezvolta mai târziu boala Parkinson . Aceasta este o descoperire despre care experții spun că sprijină ideea că boala ar avea originea în intestine.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here