Miopia, o tulburare de vedere din ce în ce mai frecventă la nivel mondial

2
Foto: doftoria.ro

Miopia ia amploare, după Asia, în toate ţările dezvoltate şi ar putea să afecteze în 30 de ani jumătate din populaţia lumii, 10% dintre aceste cazuri riscând să fie grave, au avertizat experţii francezi care cer ca această situaţie să fie considerată o problemă de sănătate publică, informează AFP.

Tulburare de vedere ce constă în alungirea excesivă a globului ocular (o distanţă prea mare între cornee şi retină), miopia provoacă vedere înceţoşată dincolo de o anumită distanţă.

„În prezent, 40% din populaţie este mioapă, cu 5 până la 10% (suferind de) miopie în stadiu avansat”, a avertizat joi în cadrul unei conferinţe de presă Ramin Tadayoni, şeful secţiei de oftalmologie de la Spitalul Fundaţiei Adolphe de Rothschild din Paris. „Aceste două proporţii sunt în creştere şi, mai presus de toate, există din ce în ce mai mulţi copii miopi”, a precizat el.

Potrivit previziunilor actuale, în 2050 jumătate din populaţia lumii va suferi de miopie.

Până acum, cazurile păreau să explodeze cu precădere în Asia. O lucrare publicată în The Lancet în urmă cu zece ani estima prevalenţa acestei tulburări de vedere în rândul tinerilor asiatici la aproape 90%.

Vezi și Germania: Numărul copiilor cu miopie ar putea creşte din cauza pandemiei de COVID-19

În Japonia, China sau Coreea de Sud, nouă din zece elevi poartă ochelari.

„Avem un decalaj de cincisprezece ani faţă de Asia”, a subliniat Ramin Tadayoni.

„Cea mai bună metodă de prevenţie la copii rămâne favorizarea activităţilor în aer liber, reducerea activităţilor prelungite ce presupun vederea de aproape şi efectuarea de controale regulate”, a spus Gilles Martin.

Astfel, în rândul copiilor care practică mai mult de 14 ore de sport în aer liber pe săptămână, riscul de a dezvolta miopie devine acelaşi indiferent de antecedentele familiale, a detaliat el. Totodată, două ore pe zi de expunere la lumina exterioară scade de trei ori acest risc.

„Avem nevoie de o politică de sănătate publică” pe această temă, a subliniat Ramin Tadayoni, anunţând înfiinţarea în 2023 în Franţa a unui „Institut al miopiei”.

Mai multe ţări asiatice, printre care Singapore şi China, au deschis calea prin înfiinţarea unor centre dedicate exclusiv asistenţei medicale şi cercetării asupra miopiei patologice.

În Franţa, institutul va fi susţinut de o asociaţie de pacienţi. Fondatorul acesteia, Cédric Thein, în vârstă de 49 de ani, diagnosticat cu miopie încă de la vârsta de şase ani şi care a suferit ulterior mai multe dezlipiri de retină, speră să ofere pacienţilor un spaţiu pentru discuţii şi informare.

Vezi și STUDIU: Studenții care fac sport trec prin COVID fără simptome pe termen lung

De asemenea, se va crea şi oportunitatea de a integra protocoale de cercetare pentru a se putea beneficia de inovaţii cât mai repede posibil.

„În Franţa, puţine lucrări vizează în mod specific miopia, această boală devenind uneori mai puţin cunoscută şi susţinută comparativ cu anumite maladii rare”, a declarat cu regret Ramin Tadayoni.

 

 

 

 

Sursa: agerpres.ro

2 comentarii

  1. […] Miopia ia amploare, după Asia, în toate ţările dezvoltate şi ar putea să afecteze în 30 de ani jumătate din populaţia lumii, 10% dintre aceste cazuri riscând să fie grave, au avertizat experţii francezi care cer ca această situaţie să fie considerată o problemă de… Cititi mai multe aici: Miopia, o tulburare de vedere din ce în ce mai frecventă la nivel mondial […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here