Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București: ”CNATDCU e o instituție înființată în anii ‘50”

2
mihnea-costoiu-rector-universitatea-politehnica-bucuresti

Proiectul noii Legi a Educației prevede desființarea CNATDCU, instituție-cheie în analizarea plagiatelor, în plin scandal de plagiat care vizează teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

 

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București, emite o părere în contra opiniei general-contestare, arătându-se de acord cu desființarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Costoiu prezintă mai multe motive care ar justifica desființarea instituției.

CNATDCU e o instituție înființată în anii ‘50

” – Au trecut peste 100 de ani de la primul titlu de doctor acordat în România, de către o universitate – Universitatea din București, în anul 1905;

– CNATDCU, inițial sub numele de Comisia superioară de diplome, a fost introdus pentru controlul politic al sistemului de învățământ, în anul 1950, după reforma din 1948, de către comisarii sovietici, sistemul fiind perfecționat în epoca Ceaușescu cu același scop: controlul politic;

– România este parte în Procesul Bologna încă de la înființare, în anul 1999;

Universitățile prestigioase recunosc diplomele acordate de universitățile românești
– Suntem parteneri egali ai marilor universități europene (spre exemplu în alianțele de universități europene nou create);

– Avem programe de studii comune și diplome în co-tutelă cu universități prestigioase, care recunosc automat diplomele acordate de universitățile românești, în vederea admiterii absolvenților la studii, dar și angajării cadrelor didactice sau a cercetătorilor.

Vezi și Parchetul anunță că nu a dispus sistarea analizei tezei de doctorat a Premierului Ciucă

– Am evaluat calitatea studiilor doctorale cu participarea experților internaționali, urmând standarde recunoscute la nivel internațional”, a declarat Mihnea Costoiu.

Instituţiile de învăţământ superior trebuie să își asume responsabilitatea acordării titlului de doctor
„Cu toate acestea, suntem singura țară europeană în care universitățile nu acordă titlul de doctor.

Există o rezoluție din anul 2021 a Consiliului Național al Rectorilor, votată în unanimitate, care cere să revenim la tradiția universităților românești și la practica internațională, și anume acordarea titlului de doctor de către acestea.

Marile comunități academice de la București, Cluj, Iași, Timișoara s-au exprimat de mai multe ori pe această temă, în acest sens.

Universitățile sunt cele care asigură admiterea, pregătirea și îndrumarea studenților doctoranzi, inclusiv elaborarea și susținerea publică a tezelor de doctorat. Așadar, este firesc ca tot instituţiile de învăţământ superior să îşi asume responsabilitatea acordării titlului de doctor, similar ciclurilor de licență și masterat.

Vezi și  Noile legi ale educației prevăd desființarea Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare

Plagiatul, dacă este cazul, va fi în continuare analizat, și sancționat cu retragerea titlului de doctor, cu implicarea comisiei constituite în cadrul Ministerului Educației”, este de părere rectorul Mihnea Costoiu.

Universitățile noastre sunt respectate

Rectorul Universității București face și o comparație cu situația din restul Europei.

„Universitățile din România sunt recunoscute și respectate, iar acest lucru este reconfirmat prin apartenența acestora la alianțele de universități europene cu drepturi și obligații egale, alături de mari si prestigioase universități din Europa.

Cadrele didactice românești colaborează cu cadre didactice din toate universitățile lumii, fiindu-le recunoscute competențele și valoarea. Absolvenții de studii de licență sau masterat sunt admiși în marile universități ale lumii”, concluzionează rectorul Universității București.

Ce prevede noua lege a Educației

Amnistierea plagiatorilor prin noua lege a educației: orice plagiator va putea să renunțe, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului, dacă legea este promovată.

Premierul Ciucă, protagonist al celui mai mare scandal de plagiat din prezent, “a validat total“ legea și va putea renunța unilateral la titlu.

Există chiar informații că Ministerul Educației ar intenționa înființarea unei alte instituții, similare.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here