Vor fi 5 itemi de departajare, pentru notă maximă, la noul Bacalaureat din 2027. Proba unică ar putea fi de maximum 4 ore, cu pauze

3
La examenul de bacalaureat din 2027, elevii vor susține o probă de verificare a competențelor dintr-un trunchi comun de materii, indiferent de profil și de specializare, iar diferența va fi făcută de câțiva itemi de departajare pentru a obține nota maximă, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, într-un interviu video.
Explicația oficialului: “trebuie să avem un examen care să certifice achizițiile minimale pe care noi le avem pentru profilul absolventului de liceu”. Declarațiile complete, mai jos, potrivit Edupedu.ro

Bacalaureat diferit în 2027

Amintim că potrivit propunerilor din noua Lege a Educației, prezentate pe 12 iulie într-o conferință de presă de ministrul Educației, elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor susține Examenul de Bacalaureat diferit, dacă se aprobă legile în această variantă. Astfel, elevii de clasa a XII-a vor susține o singură probă ce conține verificarea competențelor pe mai multe materii, vor fi două probe de limbi străine, proba de competențe digitale, iar cea specifică profilului va fi facultativă.

  • Cele două proiecte de legi pentru învățământul preuniversitar și superior au fost lansate în dezbatere publică din 13 iulie până în data de 24 august 2022. Acestea pot fi ajustate, în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. Celelalte modificări importante despre sistemul de Educație pot fi citite pe EduPedu.ro la această secțiune.

Întrebat de EduPedu.ro cum se poate da Bacalaureatul la un trunchi comun? și ce va urmări concret acest examen național regândit, Cristescu a răspuns că va exista un trunchi comun, “legat de lucrurile pe care toată lumea consideră că trebuie să le studiem: vorbim de matematică, română, științe, istoria și geografia României, deci lucrurile extrem de importante. Sigur, în trunchiul comun este și educația fizică, este și religia; faptul că ele nu sunt prinse în proba de Bacalaureat nu înseamnă că nu sunt prinse în trunchiul comun. Le considerăm necesare”.

Un bac care promovează și valorizează fiecare disciplină studiată

Eu nu cred că va exista o inflație de note. Sigur va exista și o parte de subiecte care să pună în valoare ceea ce se numește gândirea de ordin înalt, ‘high order thinking’, deci așa cum este gândit la acest moment, vor fi un număr de itemi, 5, și pentru așa ceva, dar, din punctul meu de vedere, aș fi foarte bucuros dacă elevii ar răspunde bine și ar luat punctaje foarte mari.

Dar dacă stăm și ne gândim că acum există elevi care pică la proba la alegere, deci proba pe care și-o aleg, cea la care sunt cei mai buni, n-aș spune că este neapărat un bac mai ușor. Sigur este un bac cu totul altfel, dar așa cum spuneam, este un bacalaureat care, pe de o parte, promovează și valorizează fiecare disciplină studiată, așa cum este normal. Și, pe de altă parte, da ocazia copilului să-și arate specializarea și este un bac care clar crește echitatea pentru el, a explicat oficialul.

De ce vorbim de trunchiul comun? Pentru că vorbim de intersecția a ceea ce se face la toate profilurile. Și de ce vorbim de intersecție?

Pentru că acea matematică – pentru că am văzut des întrebarea ‘de ce eu absolvent de uman să dau matematică?’ – acea matematică care este o matematică un pic mai sus de ce se dă la PISA.

Deciziile legate de un calcul de procente, legate de o arie, legate de o piscină, dacă îți intră sau nu în curte, acestea sunt lucruri pe care un absolvent de liceu indiferent de profil… În aceeași măsură, limba română, inclusiv cu accentele pe gramatică care au fost nou introduse, istoria și geografia României și ale Uniunii Europene… Eu nu pot să cred că ne punem problema că vrem să terminăm liceul și să nu știm aceste lucruri, a mai precizat secretarul de stat.

Proba scrisă facultativă

Cât despre proba scrisă facultativă, acesta a mai declarat că nu va conta pentru promovarea la Bacalaureat, dar a prezentat avantajele ei în corelație cu faptul că se va plia pe dorințele absolventului de liceu și îl va ajuta în intrarea la o facultate apropiată de profil și îl va ajuta în certificarea profesională: Ce îi oferă?

Unu: acea calificare de nivel 4, dacă vă uitați mai departe în lege, pentru ca așa este normal, pentru ca toți să aibă aceleași șanse și ca un absolvent de filologie să poată intra și el direct… să facă traduceri… Deci am vorbit cu cei de la autoritatea națională pentru calificări și, pentru fiecare dintre profilurile pe care le avem în vedere, vor fi calificări de nivel 4.

Deci acești oameni vor părăsi liceul cu acea probă având o calificare, așa cum au și cei de la liceele tehnologice. Așa cum o au și unii cu atestat de informatică, a explicat Bogdan Cristescu.

3 comentarii

  1. […] La examenul de bacalaureat din 2027, elevii vor susține o probă de verificare a competențelor dintr-un trunchi comun de materii, indiferent de profil și de specializare, iar diferența va fi făcută de câțiva itemi de departajare pentru a obține nota maximă, spune secretarul de stat… Cititi mai multe aici: Vor fi 5 itemi de departajare, pentru notă maximă, la noul Bacalaureat din 2027. Proba unică ar p… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here