Noile legi ale educației prevăd desființarea Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare

2
Sorin Cîmpeanu

Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior. Viitoarele legi ale învățământului sunt acum puse în dezbatere publică.

Noile legi ale educației fac parte din manifestul generat de președintele Klaus Iohannis sub numele de România Educată.

Vezi și Ministrul Cîmpeanu lansează în dezbatere publică Legile Educației pentru învăţământul preuniversitar și cel superior

Desființarea prin reorganizare a CNATDCU este realizată la articolul 142 din Proiectul Legii învățământului superior, în capitolul intitulat “Comisii Consultative ale Ministerului Educației”, care detaliază atribuțiile fiecărei comisii.

Deși alte comisii, precum CNFIS, CNSPIS, sunt menținute inclusiv cu aceeași titulatură în proiectul noii legi a educației, CNATDCU dispare total, iar prerogativele sale în materia acordării titlurilor de doctor și de gestionare a plagiatelor din tezele de doctorat sunt transferate la nivelul universităților, potrivit articolului 157 din proiectul legii.

Desființarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din poziția de instituție care gestionează plagiatele din doctorate a fost sesizată și de reprezentanții studenților.

Ne exprimăm dezacordul de principiu față de inițiativa Ministerului Educației de a elimina atribuțiile CNATDCU în materia acordării titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare”, a reacționat Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Ponta și Liviu Pop au avut aceeași idee

În 2012, când Liviu Pop era interimar la educație, acesta a desființat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreședinte CNATDCU) a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta.

Vezi și USR a depus în Parlament un pachet de legi antiplagiat

Legile României educate

Legea mai prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU să fie soluționate de aceeași instituție, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie.

În proiectul de lege a învățământului superior articolul 145 aliniatul 7 propune “(7) Sesizările privind existența plagiatului, aflate pe rolul Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare se soluționează cu aplicarea prevederilor legale în vigoare la data formulării sesizării”.

Ce face astăzi Consiliul

Săptămâna trecută, pentru o teză susținută în 2010 la Universitatea Națională de Apărare (UNAP) plenul CNATDCU a aprobat retragerea titlului de doctor pentru o persoană la care s-au descoperit ”doar” opt pagini plagiate.

Pe 12 iulie, plenul CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor în științe militare și informații în cazul lui Cristian Sorin Banu, manager al Spitalului Witting din București. Pentru teza acestuia, susținută în 2010 la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, exista o sesizare de plagiat depusă în ianuarie 2022.

2 comentarii

  1. […] Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior. Viitoarele legi ale învățământului sunt acum puse în dezbatere publică. Noile legi ale educației fac parte din… Cititi mai multe aici: Noile legi ale educației prevăd desființarea Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, D… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here