Manual de Geografie plin de greșeli, retrimis la tipografie

3
Manual de Geografie plin de greșeli

Ministerul Educației Naționale a decis să solicite Editurii Didactice și Pedagogice retipărirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a, fiind identificate numeroase erori de conținut. Printre altele, Marea Moartă și Marea Roșie făcuseră rocada, iar orașul Turnu Măgurele se mutase la Turnu Severin.

Potrivit unui comunicat transmis luni presei de MEN, toate costurile vor fi suportate de editură, care își rezervă dreptul de a-i acționa în instanță pe cei vinovați, pentru daunele aduse.

MEN precizează că decizia de retipărire a manualelor de Geografie pentru clasa a VI-a vine după o „analiză amănunțită”, în urma căreia s-a constatat că multiplele erori „nu pot fi corectate printr-o simplă erată”.

Maria Nistor a afirmat că editura depune „toate diligențele” pentru ca manualele de geografie de clasa a VI-a să ajungă pe băncile elevilor cel târziu „în prima parte a anului școlar, în prima lună de școală”. Varianta digitală corectată a manualului va fi postată pe platforma manuale.edu.ro în cursul acestei săptămâni, astfel încât să poată fi folosită de elevi și profesori din prima zi de școală.

Cine-i vinovatul?

Maria Nistor, directorul Editurii Didactice și Pedagogice, a declarat luni, într-o conferință de presă, că autorii manualului vor fi acționați în instanță și a adăugat că aceștia „au prejudiciat în mod voit” imaginea editurii.

Maria Nistor

„Din fericire sau probabil din nefericire pentru această țară identitatea oamenilor – patru plus unu – care au dat aviz științific sau care au evaluat în mod favorabil cu peste 85 de puncte acest manual rămâne una ascunsă. Aș dori totuși să îi rog frumos să nu mai îndrăznească vreodată să se înscrie ca evaluatori la o competiție. (…) Când vezi că patru evaluatori și un profesor universitar sau, mă rog, un reprezentant al mediului universitar îți laudă o carte în asemenea hal, iar cartea are atâtea greșeli, nu știu, este din punctul meu de vedere impardonabil. Evident, culpa este comună. Este o culpă a autorilor, care pe lângă că au scris un manuscris cu atâtea greșeli, au mai și declarat public că acele greșeli au fost făcute în timpul tehnoredactării de către EDP. (…) Aș dori să subliniez că acești autori au încălcat astfel flagrant adevărul și vor fi acționați în instanță de către conducerea EDP. (…) Acești autori au prejudiciat în mod voit, în mod malițios imaginea EDP. (…) Retipărirea o plătește EDP, iar EDP la rândul său se va adresa instanțelor judecătorești pentru recuperarea daunelor. (…) Vreau să cred că este doar ignoranță și nu sabotaj”, a afirmat Maria Nistor.

Ea a spus că refuză să creadă că „niște persoane” care au însoțit lotul olimpic național la Geografie nu au observat asemenea erori.

La rândul său, directorul general al Centrului Naționale de Evaluare și Examinare, Marian Şuţă, a arătat că procedura de evaluare a proiectelor de manual a suferit schimbări față de anii trecuți.

Marian Şuţă

„Anul acesta procedura de evaluare a suferit schimbări față de anul trecut, în sensul că, dacă anul trecut editurile aduceau spre evaluare manualul în formă aproape finală (…) anul acesta autorii, grupurile de autori, au adus spre evaluare la CNEE un proiect de manuale, în termenii editurilor manuscris, deși nu este neapărat scris de mână, urmând ca după perioada de evaluare și anunțarea rezultatelor manualele declarate și aprobat prin ordin de ministru să ajungă a fi editate și tipărite de către EDP. Noi am primit conform procedurii, în plicuri separate, pe stickuri, manuscrisele, respectiv proiectele de manuale. Niciun angajat al CNEE nu a avut acces, nu a văzut manualele nici la depunere, nici după anunțul rezultatelor, cu excepția informaticianului care a încărcat într-o aplicație pentru a putea fi evaluat. Din punctul nostru de vedere CNEE a respectat procedura”, a spus Şuţă.

El a spus că au fost patru evaluatori și „avizatorul” științific, „care își asumă întreaga responsabilitate pentru punctaj, respectiv pentru avizul științific favorabil sau nefavorabil”.

„Cei patru evaluatori au fost selectați în urma unui apel public. (…) Au fost selectați prin extragere dintr-o bază de date. Evaluatorii s-au înscris singuri și trebuiau să îndeplinească niște condiții”, a arătat directorul CNEE.

Mihaela Fiscutean, unul dintre autorii manualului, a declarat săptămâna trecută că niciunul dintre cei care au lucrat la această carte nu a văzut forma finală a manualului, iar dacă ar fi să găsească un vinovat ar fi lipsa comunicării cu cei de la editură.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here