Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) colaborează cu universităţi din China în domeniul AI

0
inteligenta artificiala
inteligenta artificiala

Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) colaborează cu universităţi din China în mai multe domenii, printre care inteligenţă artificială şi telecomunicaţii, dar şi prognozele privind fenomenele meteo extreme pentru care instituţia românească de învăţământ superior a avut acces la date furnizate de sateliţii spaţiali ai Chinei.

O delegaţie a UPT a participat recent la un seminar privind sateliţii meteorologici („On the Application of FY Meteorological Satellites Products for Belt and Road Countries”), organizat la Nanjing University of Information Science & Technology (NUIST) de WMO RTC Nanjing.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de UPT, s-au purtat discuţii cu preşedintele NUIST, prof. Beiwun Li, şi cu prof. Fang Cheng, directorul executiv al WMO RTC Nanjing cu privire la posibilitatea de cooperare atât în domeniul educaţional prin schimburi de studenţi şi cadre didactice, dar şi colaborări în cercetare identificând principalele domenii cum ar fi geodezie, geoinformatică şi aplicaţiile teledetecţiei în studiile de mediu, calculatoare şi tehnologia informaţiei, inteligenţă artificială, electronică şi telecomunicaţii.

Vezi și Bicicletă alimentată cu hidrogen construită de studenți ai Universității Politehnica Timișoara

„Ca urmare a experienţei şi a interacţiunii cu colegii de la NUIST, în perioada următoare, în cadrul laboratoarelor de geodezie şi geoinformatică din UPT se vor pune la dispoziţia studenţilor, cu titlu gratuit, mai multe aplicaţii care utilizează datele satelitare pentru dezvoltarea de abilităţi noi în domeniul protejării mediului înconjurător şi înţelegerii ştiinţifice a proceselor privind prognozele fenomenelor extreme. Tot în această perioadă, împreună cu NUIST, Universitatea Politehnica Timişoara a avut acces la China Meteorological Administration National Centre for Space Weather, World Meteorological Center in Beijing, având acces la date de la sateliţii FengYun”, se arată în comunicat.

Delegaţia română a vizitat, de asemenea, School of Mechanical Engineering de la Nanjing University of Science and Technology (NJUST), a avut o întâlnire cu profesorul Qingyan Meng, conducător de doctorat şi echipe de cercetare la Aerospace Information Research Institute, Chinese Academy of Sciences, precum şi cu reprezentanţii companiei PIESAT cu care s-a discutat pe tema cooperării în vederea stabilirii unui Geospatial hub în UPT.

Vizita delegaţiei UPT, compusă din prof.dr.ing. Liviu Marşavina, prorector, şi prof.dr.ing. Sorin Herban, prodecanul Facultăţii de Construcţii, a avut loc la invitaţia Ministerului de Comerţ al Republicii Populare Chineze.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here