Cum îți poți multiplica foarte ușor numărul de neuroni

5
Geneza neuronilor

Poate fi producerea neuronilor influențată? Cu toate că tindem să credem că acest proces este unul extrem de complicat, există, totuși, câteva modalități care sunt foarte simple.

Neurocercetătorul Sandrine Thuret a încercat să explice acest fenomen, în cadrul unei conferințe TED. Încercând să facă înțelegerea fenomenului mai ușoară, aceasta a început prin a face referire la hipocamus, care este localizat în centrul creierului și are o mare importanță în procesul de învățare și memorare, dar și în generarea stărilor de spirit sau a senzațiilor. Conform studiilor demarate de către oamenii de știință, producem 7.000 de neuroni în fiecare zi. Procesul de înlocuire a neuronilor între ei este unul continuu, cei cu care ne naștem fiind schimbați în totalitate de-a lungul timpului.

Fenomenul este deosebit de important pentru memorie, iar exemplele cu privire la modul în care acest fenomen funcționează sunt foarte simple: cunoașterea unui oraș sau explicarea modului în care ești capabil să știi de unde îți poți lua bicicleta în fiecare zi. Mai mult decât atât, geneza neuronilor are o legătură importantă cu depresia, întrucât aceasta inhibă producția de neuroni.

Geneza neuronilor poate fi îmbunătățită printr-o activitate cerebrală constantă, prin citit sau învățat, de exemplu. Stresul va stopa acest fenomen, iar somnul, sportul și sexul reprezintă factori benefici în producția de neuroni. Însă, când îmbătrânim, producția scade.

Alimentația are, de asemenea, un efect decisiv asupra hipocamusului și a producției de neuroni. Consumul de ciocolată și afine ajută la apariția de noi neuroni, iar consumul de alcool, deficiența vitaminei A și deficiența vitaminei E inhibă acest proces. În plus, o dietă ușoară ajută la producția de neuroni, căci restricția de calorii poate îmbunătăți memoria.

Pe lângă aceste aspecte, oamenii de știință încearcă să găsească o modalitate prin care această producție a neuronilor să fie protejată, nu numai influențată.

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here