Luna are apă, poate deveni o ”haltă” pentru călătorii spațiale

3

Luna are apă, poate deveni o ”haltă” pentru călătorii spațiale. Agenția Spațială Americană a transmis că singurul satelit al Pământului găzduiește în microcratere mai multă apă decât se știa. Potrivit cercetătorilor, apa selenară ar putea exista la nivelul întregii suprafeţe, nu numai în regiunile reci şi umbrite ale Lunii.

 

SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) a identificat așadar molecule de apă în craterul Clavius, observabil de pe Pământ și situat în emisfera sudică a satelitului Terrei.

Descoperirea a fost publicată în revista Nature Astronomy, iar BBC relatează că acum omenirea are temei să spere într-o posibilă bază pe Lună, în zonele unde a fost apa detectată.

NASA lucrează la programul Artemis pentru a trimite astronauţi pe Lună

Descoperirea a fost posibilă cu ajutorul telescopului SOFIA, instalat la bordul unui Boeing 747 modificat, ce zboară în proporție de 99% deasupra atmosferei Pământului și care oferă astfel o perspectivă asupra sistemului solar. Cercetătorii au studiat cum se reflectă razele infraroșii de pe suprafață Lunii.

Cantitatea de apă descoperită pe Lună este deocamdată mică (mai puțină ca cea a deșertului Sahara), dar chiar și așa produce o schimbare de abordare.

În anumite împrejurări, Luna ar putea deveni o „haltă” mult mai viabilă economic, dacă acolo s-ar putea produce combustibil pentru eventuale vehicule spațiale. Apa ar putea fi transformată în hidrogen, situație în care Luna ar putea deveni o stație de alimentare.

NASA a transmis deja că va trimite pe Lună un echipaj mixt în 2024, în pregătirea următorului salt pentru omenire: explorarea planetei Marte, în jurul anului 2030.

 

 „Această descoperire schimbă cunoştinţele noastre despre suprafaţa Lunii şi ridică o serie de întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spaţiului îndepărtat” – au transmis cercetătorii NASA.

 

 

Vezi cum arată și cât costă un purificator de aer 

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here