Ministrul Educației nu mai vrea facultăți unde nu se dă lucrare de licență

0
Studente-Universitate-Bucuresti-licență

Ministrul Educației a declarat ieri într-o conferință de presă că dorește să consulte Consiliul Naţional al Rectorilor, Academia Română şi ARACIS în vederea modificarea ordinului de ministru prin care facultățile au dreptul să nu prevadă lucrarea de licență în cadrul examenului de absolvire. El a afirmat că singura facultate unde nu mai este solicitată această lucrare este Universitatea de Drept din cadrul Universității București. În replică, reprezentanții UB spun că posibilitatea ca facultăţile să aleagă între lucrare de licenţă sau examen scris nu e o noutate.

Unul dintre ele, care mi-a atras atenţia, este Ordinul din 20 decembrie prin care s-a aprobat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă. Ce spune acest ordin? Că facultăţile pot să nu prevadă în examenul de licenţă lucrarea de diplomă, adică toţi absolvenţii ciclului de licenţă care anul acesta, pentru că ordinul este de anul trecut din 20 decembrie, au susţinut examenul de licenţă decidea universitatea, în speţă facultatea, dacă în cadrul acestui examen de licenţă este sau nu este nevoie de lucrarea de licenţă. Paradoxal, din datele pe care le am până acum, singura facultate care nu a avut în cadrul examenului de licenţă lucrarea de licenţă este Facultatea de Drept, unde domnul ministru care a semnat ordinul este rector. Şi vin direct şi fără menajamente cum mă ştiţi şi îi întreb cinstit pe colegii profesori universitari de la Facultatea de Drept a UB – se plagiază lucrările de licenţă acolo? De ce a fost nevoie de acest ordin cu dedicaţie pentru Facultatea de Drept din Universitate?”, a afirmat demnitarul, potrivit Agerpres.

El a precizat că va modifica ordinul de ministru pus în discuție:

Sper ca CNATDCU (…) să analizeze alături de Universitatea din Bucureşti – Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti licenţele din ultimii şase ani dacă vreţi. Să vedem dacă au fost sau nu au fost plagiate. (…) Evident acest ordin îl voi modifica după ce voi avea acordul Consiliului Naţional al Rectorilor, Academiei Române şi ARACIS. Dacă şi CNATDCU ne dă un punct de vedere, nu este nicio grabă, avem timp până anul viitor să facem dezbateri publice pe acest ordin”, a afirmat ministrul.

Precizările Universității București privind lucrările de licență

Purtătorul de cuvânt al UB, Mirabela Amarandei, a declarat că Facultatea de Drept a ales varianta susţinerii examenului scris în încercarea de a avea un examen de licenţă mai riguros.

Mulţi ani, examenele de licenţă s-au susţinut sub forma unei probe scrise. Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a ales varianta susţinerii examenului scris în încercarea de a avea un examen de licenţă mai riguros. (…) Trecând la ordinul de ministru despre care domnia sa pomeneşte (n.r. – Liviu Pop) este important de spus că posibilitatea acordată prin acel ordin ca instituţiile de învăţământ superior să organizeze examen de licenţă cu una – două probe nu este o noutate în România. Aceeaşi situaţie a fost oferită instituţiilor de învăţământ superior printr-un ordin similar în anul 2007, iar în perioada 2008 – 2011 numeroase facultăţi – inclusiv Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a organizat examen de licenţă pe baza unei probe scrise. Este o prevedere perfect legală, ea nu reprezintă o noutate pentru învăţământul superior”, a spus Amarandei.

 

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Potrivit acesteia, examenul de terminare a facultăţii, aşa cum este el prevăzut în metodologiile specifice, poate fi susţinut fie prin lucrare de licenţă, fie prin probă scrisă sau ambele.

Argumentul pe bază căruia s-a luat această decizie, explicat şi la momentul hotărârii, a fost acela că în piaţa liberă există mii de oferte de lucrări de licenţă de vânzare”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Ea a subliniat pentru Ministrul Liviu Pop că CNATDCU se ocupă cu verificarea lucrărilor de doctorat şi nu a celor de licenţă.

Domnul ministru al Educaţiei încurcă borcanele. Pomeneşte de CNATDCU în condiţiile în care vorbeşte de lucrări de licenţă. Domnia sa ar trebui să ştie că atribuţiile CNATDCU fac referire exclusiv la verificarea autenticităţii tezelor de doctorat, sub nicio formă a lucrărilor de licenţă. (…) Îl invităm pe domnul ministru Liviu Pop şi pe oricine altcineva la Facultatea de Drept a UB şi suntem ferm convinşi că timpul petrecut la noi la facultate îl va ajuta să îşi îmbunătăţească cunoştinţele juridice, inclusiv în domeniul Educaţiei”, a mai declarat Mirabela Amarandei, potrivit sursei citate.

Sursă foto: www.bucurestifm.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here