Deputatul Marilen Pirtea cere MEN să facă publice evaluările celor 13 inspectori demiși

0
Marilen-Pirtea-rector-UVT

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest Timișoara, solicită Ministerului Educației Naționale să facă publice evaluările pe baza cărora vinerea trecută au fost demiși cei 13 inspectori generali. Deputatul susține că decizia demiterii acelora în plină sesiune de bacalaureat este iresponsabilă, iar întreg scandalul ar putea costa statul cel puțin 250 de mii de euro.

Schimbarea intempestivă a 13 inspectori școlari generali de către ministrul Educației, motivată pe rațiuni de management defectuos, are mai degrabă toate coordonatele unei mișcări de poli de putere, cu motivație politică”, declară deputatul PNL printr-un comunicat de presă.

Având în vedere că majoritatea celor demiși vor merge în instanță, statul riscă să fie nevoit să plătească în jur de 250 de mii de euro numai pe salarii:

În contextul în care cei demiși au anunțat că vor contesta decizia în justiție, având toate premisele de a câștiga, ne putem aștepta ca aceștia să fie repuși în funcție, obligând statul a le plăti drepturile salariale de pe întreaga perioadă a procesului. În cazul unui proces care va dura aproximativ 12 luni, luând în calcul salariul unui inspector general, vorbim de 250.000 de euro doar salariile, fără a adăuga aici cheltuielile de judecată, sume deloc neglijabile. La modul în care au fost motivate demiterile, sunt toate șansele ca peste un an să fim nevoiți a deconta din buzunarele noastre jocurile politice de la vârful Ministerului”, mai spune Marilen Pirtea.

 

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Acesta spune că nu e prima oară când în minister s-ar lua decizii „cu o iresponsabilitate crasă”:

„Dincolo de rațiunile financiare, avem de a face și cu o iresponsabilitate crasă. Schimbarea a fost anunțată chiar în timpul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului. În pragul probelor scrise, inspectorii școlari generali au aflat că trebuie să elibereze funcțiile în care se aflau prin concurs, ocupate absolut legitim. Nu este prima dată când de la centru se creează o stare de incertitudine și bulversare în sistem. Amintesc doar declarațiile alarmante din Minister cu privire la desființarea liceelor fără promovați la Bacalaureat. Solicit ministrului Educației să facă publice evaluările care au stat la baza demiterilor, modul în care au fost realizate, cine le-a efectuat și să ne asigure de plecarea urgentă din funcție dacă instanța le va da dreptate inspectorilor demiși”, mai scrie în sursa citată.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here