Liviu Pop în ședința de guvern: despre manuale și revizuirea programelor școlare

0
manuale-scolare-manualele

Ministerul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop va propune în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare un proiect de act normativ prin care toate manualele școlare să fie editate de Editura Didactică şi Pedagogică, potrivit Agerpres.

Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile – Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare. Pentru cei din clasa a V-a, aşa cum am anunţat, ieri, în conferinţa de presă, sunt asigurate toate manualele pentru 11 septembrie. Evident, acele îndrumare vor ţine loc de manual timp de maxim opt săptămâni“, a afirmat ministrul, în debutul şedinţei de Guvern.

În aceeași mședinți ministrul a anunţat că pe 12 septembrie Legea manualului şcolar va fi lansată în dezbatere publică.

Citește și: Radu Gyr – condamnat la moarte de către comuniști pentru o poezie

„Va clarifica şi acest aspect, manualul digital, manualul pe hârtie, inclusiv atribuirea acestuia şi statutul manualelor auxiliare care au îngreunat ghiozdanul elevului în ultimii ani”, a mai spus acesta.

Și planurile școlare urmează să fie revizuite, potrivit lui Liviu Pop:

„Şi aşa cum am spu,s planurile cadru pentru tot învăţământul liceal va fi modificat şi planul şi programul, cum ne-am angajat în programul de guvernare. În 2017, vom finaliza planurile cadru, iar anul viitor toate programele şcolare pentru învăţământul liceal vor fi rescrise, în aşa fel încât, pentru prima dată, după 20 de ani, vom avea o reformă pe curriculum naţional cap-coadă, adică de la clasa pregătitoare până la finalul liceului”, a mai declarat Liviu Pop.

În aceeași ședință Liviu Pop a vorbit și despre adoptarea proiectului de act normativ privind înfiinţarea de centre comunitare de învăţare permanentă:

Este o obligaţie, prin Legea Educaţiei naţionale, din 2011. Suntem în momentul de faţă… după şase ani de zile am reuşit şi mulţumesc tuturor colegilor din celelalte ministere pentru aviz, am preluat toate avizele. Odată cu adoptarea acestui act normativ se pot înfiinţa aceste centre comunitare de învăţare permanentă, în special în zonele în care se oferă educaţie pe tot parcursul vieţii. În momentul de faţă, în foarte multe zone nu există. Rolul autorităţilor locale este determinant, pot să înfiinţeze, am creat cadrul legal să înfiinţăm aceste centre comunitare. Şi, evident, acestea pot fi finanţate şi de la buget local şi de la buget central şi din parteneriat public-privat odată cu finalizarea legii“, a declarat Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a adăugat că proiectul este unul foarte bun şi din perspectiva atingerii uneia dintre ţintele programului de guvernare – reducerea abandonului şcolar la jumătate în următorii doi ani.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here