Lectorat de limbă croată, deschis la Universitatea de Vest Timișoara

0
presedinte-croatia-Kolinda Grabar-Kitarović-UTV-Timisoara_marilen-pirtea

Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a deschis la început de an universitar un Lectorat de limbă croată în cadrul facultății de Litere, Istorie și Teologie, devenind al zecelea lectorat de limbi străine al instituției. Pe 4 octombrie universitatea a fost vizitată de președintele Croației, doamna Kolinda Grabar — Kitarovic.

„Vorbim nu doar despre predarea pentru studenţi a curriculei universitare, ci şi despre crearea unor caractere, ceea ce este cel mai important lucru în sistemul de învăţământ actual. Ţările noastre sunt membri tineri ai Uniunii Europene şi sunt încă într-o perioadă de tranziţie. Din păcate, suntem încă în partea de jos a clasamentului UE şi ne-am dori să ne vedem în top. Croaţia şi România se confruntă cu problema emigraţiei, iar în ţara noastră aceasta este chiar mai accentuată. Pentru ţările noastre va fi tot mai greu să fie competitive pe piaţa mondială. În Croaţia, marea problemă este că şomajul este la un nivel ridicat, dar în acelaşi timp ridicată este şi cererea de noi angajaţi de pe piaţa muncii”, a decalarat liderul croat în cadrul ceremoniei de deschidere a noului an universitar în cadrul UTV, potrivit DeBanat.ro.

Memorandumul de standing prin care a fost deschis noul lectorat UVT a fost semnat de președintele Croației și rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. Lectorul este plătit și suportat financiar de către Ministerul Educației din Croația, iar UVT asigură cazarea într-unul din căminele universității.

Citește și: O nouă emisiune TVR 3 care educă responsabilitatea față de natură. Interviu cu realizatorul emisiunii „Regatul Sălbatic”

„Este un pas înainte spre internaționalizare, într-un demers global al educației. Într-o contrapartidă, discuțiile au fost să ne gândim la românii din Croația și să se deschidă acolo un Lectorat de limbă română pentru a putea păstra limba și tradițiile noastre și a le promova, pentru că un popor fără limbă și istorie își pierde identitatea, fără școală și educație își pierde viitorul. (…) Nu se pune problema numărului de studenți de limbă croată, nu sunt foarte mulți nici cei de limbă sârbă, dar egalitatea de șanse dă ca dreptul la educație al fiecăruia să fie respectată. Comunitatea croată din Caraș-Severin este una semnificativă și sperăm ca ei să vină la UVT. Mă gândesc să aducem și studenți din Croația la Timișoara, care se știe că sunt și vorbitori de limbă germană, italiană”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Ceremonia au fost deschisă de IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, care a binecuvântat cele două ţări şi le-a dorit studenților să aibă un an bun.

În UVT învață 17.000 de studenți, dintre care 500 sunt străini. În anul I sunt înscriși aproximativ 4000 de studenți, dintre care jumătate au locurile finanțate din bugetul de stat.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here