O nouă emisiune TVR 3 care educă responsabilitatea față de natură. Interviu cu realizatorul emisiunii „Regatul Sălbatic”

0
regatul-salbatic-productie-natura-tvr

 „Responsabilitatea față de natură se învață și vine odată cu cunoașterea”, spun realizatorii emisiunii „Regatul sălbatic”, o nouă producție TVR 3, menită să atragă atenția asupra necesității urgente de protecție și conservare a naturii. Emisiunea va fi difuzată la TVR 3 și TVR HD sâmbăta de la ora 9.30, începând din 7 octombrie 2017, timp de 12 ediţii. Aceasta va putea fi urmărită şi la TVR MOLDOVA vineri, de la ora 11.00. PedagoTeca a realizat un scurt interviu cu Mihai Oviudiu Enea, realizatorul emisiunii.

PedagoTeca: Cum a apărut ideea realizării acestei emisiuni și care este scopul ei? Care sunt principalele categorii de public la care v-ați gândit în momentul în care ați decis să o realizați?

Mihai Ovidiu Enea: Ideea a venit în momentul în care am conștientizat cât de mari sunt problemele societății izvorâte din lipsa de informație viabilă, corectă și validată. Într-un cuvânt, de educație. Evident că nu puteam rezolva printr-o emisiune de televiziune, fie ea și televiziunea publică, toate problemele societății. Așa că m-am oprit la domeniul de care mă simt cel mai legat: conservarea naturii. Da, Regatul Sălbatic este o emisiune de educație privind protecția mediului pentru copii, o investiție în viitorul naturii României.

PedagoTeca: Unde sunt filmate emisiunile? Ce provocări ați întâmpinat pe durata filmărilor?

Mihai Ovidiu Enea: Cele 12 episoade sunt filmate exclusiv în Romania, de la malul Dunării și revărsarea acesteia în Marea Neagră, până în golul alpin al Carpaților. Nu este o emisiune de aventuri outdoor sau de supraviețuire în sălbăticie așa că nu am avut provocări de acest gen. Însă cel mai greu mi-a fost să conving „actorii” să stea la cadru. Actorii mei sunt urși, cerbi, zimbri, capre negre, salamandre și cam tot ce ne pune la dispoziție marea scenă a naturii, așa cum inspirat spunea maestrul meu, cineastul Alexandru Satmari. Da, provocarea cea mai solicitantă este să te integrezi în mediu astfel încât să poți surprinde, fără sa perturbi și fără să strici, naturalețea relațiilor dintre animale, în mediul lor de viață, nu în grădini zoologice sau sub presiune antropică.

PedagoTeca: Ce specii de animale din România sunt cele mai amenințate în acest moment?

Mihai Ovidiu Enea: Fără să greșesc aș spune că cele care nu se văd. E vorba de speciile de sturioni sălbatici care populează încă un habitat extrem de frumos, dar în același timp extrem de expus presiunii antropice. Presiunea cea mai mare vine din braconaj, care nu poate fi stăvilit din cauza iraționalității și ineficienței măsurilor de prohibiție impuse de autorități. Pentru că atunci când tu ca stat interzici, spre exemplu, pescuitul la speciile de sturioni de pe Dunăre, unor oameni care nu știu să facă altceva decât să pescuiască, trebuie sa pui ceva în loc astfel încât tentația braconajului să dispară. Altfel interzici degeaba și nu faci decât să crești prețul caviarului pe piața neagră. Asta face statul român, conștient sau inconștient, însă o face.

PedagoTeca: Dacă ar fi să adresați un îndemn elevilor, profesorilor și părinților, de a se uita la această emisiune, ce le-ați spune?

Mihai Ovidiu Enea: Nu un îndemn, pentru că orice îndemn aș adresa ar fi destul de improbabil să-și atingă scopul. Aș spune doar că aventura în Regatul Sălbatic este o experiență care îți schimbă viața. Nu e o glumă: dispariția unor specii este definitivă. Iar dacă nici asta nu ne mișca să facem mici gesturi de responsabilitate, atunci ne meritam soarta. Iar odată ce o specie va dispărea definitiv, un întreg lanț de alte specii vor dispărea. Nu trebuie să uităm nici o clipă că la final, lanțul acesta ne are pe noi. De noi depinde dacă vom continua în ignoranța care duce la iresponsabilitate sau vom încerca să cunoaștem și să înțelegem cât de mult este cu putință, astfel încât să fim responsabili pentru noi ca specie și pentru celelalte specii cu care conviețuim în Regatul Sălbatic.

                           

Provocarea echipei TVR, spun realizatorii, constă în realizarea tranziției de la responsabilitatea restrânsă pe care o are publicul față de natură, limitată la sfera casei unde locuiesc, la responsabilitatea extinsă, față de întreaga natură. De cealaltă parte, provocarea pentru telespectatori este să înţeleagă că animalele şi plantele sunt ființe care au viaţă, comportament și nevoi particulare, caracter, utilitate şi libertate, care trebuie respectate.

 

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Animalele sălbatice sunt filmate non-intruziv, pentru a le surprinde comportamentul în sălbăticie în propriile habitate, în pădurile din România, în habitate controlate sau în semilibertate (Parcuri Naturale, arealuri de protecție, etc), începând din Delta Dunării și de la Malul Mării Negre, până la golul alpin de pe crestele Carpaţilor, mai explică aceștia. Vă dorim vizionare plăcută!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here