Ce rol are ecografia prenatală?

1

Ecografia este o modalitate de diagnosticare non-invazivă care poate confirma rapid o sarcină normală, o sarcină ectopică sau unele anomalii. Ecografia prenatală utilizează unde de înaltă frecvență care nu se pot percepe de urechea umană, transmise în interiorul abdomenului prin intermediul unui dispozitiv care poartă numele de transductor.

Se poate utiliza pe toată durata sarcinii cu scopul de a oferi imagini ale sacului amniotic, ale placentei, ovarelor mamei dar și ale fătului. Dacă apelezi la o clinică de ecografie din Cluj, trebuie să știi că ecografia prenatală poate depista unele anomalii anatomice majore sau malformații congenitale.

Cum ecografia prenatală ajută la detectarea anomaliilor?

Medicul ginecolog folosește ecografia prenatală pentru a detecta unele anomalii și pentru a analiza dezvoltarea fătului. Cu alte cuvinte determină dacă fătul are sau nu anomalii precum defecte congenitale sau unele probleme cardiace.

După o ecografie este posibil ca medicul tău ginecolog să dorească să facă mai multe teste pentru a vedea dacă bebelușul are un defect congenital. Defectele congenitale modifică forma sau funcția uneia sau mai multor părți ale corpului. Acestea pot cauza probleme în starea de sănătate generală, în modul în care se dezvoltă organismul bebelușului sau în modul în care funcționează organismul.

Medicul ginecolog face o ecografie și pentru a ajuta alte teste prenatale, cum ar fi prelevarea de probe de vilozități coriale (denumită și CVS) sau amniocenteză. CVS înseamnă prelevare de celule din placentă pentru testare.

Placenta este un țesut care furnizează nutrienți pentru bebelușul tău. Amniocenteza este un test prin care se prelevează lichid amniotic și celule din sacul din jurul bebelușului tău. Ecografia se mai folosește pentru a verifica dacă există complicații ale sarcinii, inclusiv sarcina ectopică, sarcina molară și avortul spontan.

Cum este utilizată pentru a evalua sănătatea fătului?

Ecografiile prenatale sunt esențiale deoarece îi permit viitoarei mămici să știe din timp dacă există sau nu complicații, complicații care să necesite tratament de specialitate. Dacă sarcina este una cu risc, dacă apelezi la ecografie în Cluj ți se vor recomanda minim trei ecografii (câte una pentru fiecare trimestru de sarcină) însă există și cazuri în care medicul ginecolog poate solicita și mai multe ecografii pentru o monitorizare cât mai eficientă a sarcinii.

O ecografie se poate repeta ori de câte ori este nevoie, fără probleme deoarece nu presupune riscuri nici pentru copil, nici pentru mamă. Ecografia prenatală oferă informații precise și clare a despre făt și despre structurile din jurul său – placentă, col uterin, vase de sânge.

Dacă apelezi la ecografie, vei beneficia de informații esențiale despre dezvoltarea bebelușului – dacă, din punct de vedere biometric, morfologic se încadrează în parametri normali și dacă organele acestuia funcționează în mod corect. Mai mult, ecografia permite depistarea din timp a sarcinii cu risc și a numeroase anomalii posibile, astfel încât se pot recomanda investigații specifice pentru un diagnostic mai concret ți tratamentul să poată începe cât mai repede.

Morfologia fetală din primul trimestru de sarcină este cea care ajută la estimarea riscului de malformații genetice urmată fiind de un test special de sânge (dublu test sau triplu test). Tot aici se pot observa eventualele malformații genetice ale bebelușului.

În ultimul trimestru de sarcină ecografia arată cât este de dezvoltat bebelușul, care este starea placentei și a colului uterin. Medicul ginecolog verifică și gradul de maturare al placentei, care este cantitatea de lichid amniotic și poate vedea din timp o eventuală restricție de creștere.

Ecografia se poate folosi și pentru o ghidare imagistică a unor investigații minim invazive pe toată durata sarcinii (amniocenteză) pe care medicul le poate recomanda atunci când descoperă un risc crescut de anomalii genetice ale fătului. Mai mult, dacă există semne care indică o afecțiune cardiacă, se poate realiza o ecocardiografie fetală, analizată ulterior de un cardiolog.

un comentariu

  1. […] Ecografia este o modalitate de diagnosticare non-invazivă care poate confirma rapid o sarcină normală, o sarcină ectopică sau unele anomalii. Ecografia prenatală utilizează unde de înaltă frecvență care nu se pot percepe de urechea umană, transmise în interiorul abdomenului prin intermediul unui dispozitiv care poartă… Cititi mai multe aici: Ce rol are ecografia prenatală? […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here