50 de ani de la Woodstoack, festivalul muzicii prin care tinerii s-au afirmat în fața sistemului

0
Sursa: Google.ro

Între 15 și 17 august, în 1969, a avut loc pentru prima dată Woodstock. În acest an, festivalul sărbătorește 50 de ani de la lansare. Woodstockul a marcat fundamental evoluția muzicii rock şi modul în care aceasta este percepută, dar a și schimbat stilul de raportare la viaţă al oamenilor, iar în ultimă instanță, domeniul economic şi politic.

În 1969 festivalul era menit drept protest contra războiului din Vietnam. Woodstock 2019 nu are loc în zona unde s-a ținut prima ediție şi aici există o despărțire a curentelor. Orașul Bethel, locația inițială va ține propriul eveniment de aniversare. Festivalul de acum 50 de ani a strâns 400.000 de persoane, care au avut ocazia să asculte legende muzicale, precum Jimi Hendrix, The Who şi Janis Joplin.

Woodstock a reprezentat una dintre cele mai mari mișcări de afirmare în rândul tineretului. Prin muzică aceștia și-au exprimat nemulțumirile legate de sistem.

Festivalul „Trei zile de pace şi muzică” a adunat peste 100.000 de personae din prima zi

Woodstock s-a lansat pe piață în același an în care omul reușea să pășească pe lună, Charles Mason șoca planeta prin asasinarea actriței Sharon Tate, iar David Bowie lansa Space Oddity. Primul Woodstock a marcat o generație, dar efectele sale se resimt și în prezent. Jumătate de milion de oameni puteau să vadă concertele a 34 de artiști cu doar 7 dolari pe zi.

Michael Lang, unul dintre cofondatorii Woodstock în 1969, a anunţat aniversarea a 50 de ani de la legendarul festival cu trei zile de recitaluri muzicale, ce vor avea loc în luna august la Watkins Glen.

„Trei zile de pace şi muzică”, a fost promisiunea organizatorilor Michael Lang, Artie Kornfeld, John Roberts şi Joel Rosenman. Cei patru tineri din industria muzicii sunt responsabili de Festivalul Woodstock desfășurat în zilele de 15-16-17 august 1969.

Desfășurat în localitatea Bethel din New York, festivalul și-a luat numele de la orășelul aflat la câteva zeci de kilometri distanță. În teorie, trebuie să aibă loc la Woodstock, dar mulți dintre locuitori au semnat o petiție împotriva evenimentului. În final, fermierul Max Yasgur a acceptat să închirieze terenul său de 240 de hectare, în perioada 15-18 august pentru 50.000 de dolari (echivalentul a 350.000 de dolari în prezent).

Comparativ cu banii care se vehiculează în 2019 în această industrie, sumele plătite artiștilor la eveniment pot fi considerate aproape derizorii. Jimmi Hendrix a fost cel mai bine plătit, cu aproximativ 18.000 de dolari, cam cât câștigă și artiști cunoscuți pentru o singură prestație. Hendrix a fost însă excepția, în timp ce Joe Cocker a fost nevoit să se mulțumească cu 1375 de dolari, iar Carlos Santana cu doar 750 de dolari.

Woodstock, festivalul celebrat în timp

Woodstock a mai avut o ediţie aniversară în 1994, când împlinea 25 de ani. Aceasta a avut loc în Saugherties, New York şi a inclus reprezentaţii Metallica, Aerosmith, Green Day, Nine Inch Nails, Bob Dylan, Joe Cocker, Santana sau Crosby. În jur de 100.000 de persoane au participat încă din prima zi. Primul Woodstock a fost un festival al păcii, în perioada când SUA era în tumult din cauza conflictului din Vietnam.

A fost un weekend ploios, cu 32 de formații care au cântat în vreme ce publicul experimenta cu psihedelice şi se distra în noroi. Peste 400.000 de persoane au participat la acel eveniment.

Revista Rolling Stone a numit acel eveniment drept unul dintre cele „50 de momente care au schimbat istoria rock and roll-ului”.

În 2009 au avut loc multiple evenimente pe glob pentru a marca aniversarea a 40 de ani de Woodstock. Chiar la Bethel în zona originală au cântat timp de 8 ore artiști care participaseră şi la prima ediție. În același an 2009, avea loc un concert la Woodstock, Illinois şi altul în UK în Kent, în cadrul Summer of Love.

Muzica are cel mai important mesaj dintre toate artele

Woodstock, denumit și „Festival de muzică, pace şi iubire” avea să devină  cea mai mare manifestație de protest a tinerilor, marcând în același timp două momente deosebit de importante, şi anume: încheierea unei perioade de progres extraordinar în domeniul muzicii noi şi, pe de altă parte, succesele obținute de tineri  în lupta împotriva sistemului, conștientizarea faptului că tineretul reprezintă o forță deosebită şi are dreptul la luarea unor decizii fundamentale în economie şi politică. De ce prin intermediul muzicii tinere? Deoarece aceasta era cea mai bună oglindă a schimbărilor sociale intervenite şi, mai mult decât atât, muzica are cel mai puternic mesaj dintre toate artele.

„Woodstock, la fondarea sa, se baza pe schimbare şi activism social, un model pe care dorește să-l repete la această ediție, imprimând energie tinerilor prin evenimente muzicale, cinematografice şi activități non profit destinate unor cauze precum lupta împotriva încălzirii globale”, a declarant Michael Lang.

Mulți dintre artiștii care au participat la Woodstock în 1969 nu mai sunt astăzi în viaţă. Printre muzicienii care încă susțin spectacole se numără Joan Baez, Roger Daltrey, Pete Townshend de la The Who, David Crosby, Neil Young, Graham Nash, sau Stephen Stills de la trupa Crosby, Stills, Nash and Young.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here