Telefoanele inteligente și tabletele diminuează stabilitatea emoțională a copiilor

1

Două universități din SUA au realizat un studiu pe 40.000 de copii americani cu vârste între doi și 17 ani. Scopul studiului a fost de a afla în ce fel influențează dispozitivele electronice starea mentală a noilor generații și au descoperit că până și utilizarea moderată le poate provoca probleme mintale copiilor.

Astfel, aproape jumătate din preșcolarii care folosesc smartphone sau tabletă mai multe ore pe zi sunt de două ori mai iritabili și cu 46% mai puțin capabili să se calmeze decât cei care folosesc astfel de dispozitive maximum o oră pe zi.

Patru din zece adolescenți care folosesc aceste dispozitive mai mult de șapte ore pe zi nu mai sunt capabili să ducă la capăt diverse sarcini sau acțiuni, iar jumătate dintre ei prezintă risc crescut de a dezvolta anxietate și depresie.

Studiul a fost realizat de experți de la universitățile americane din San Diego și Georgia. Experții au ajuns la concluzia că jumătate din problemele de sănătate mintală apar în adolescență și copilărie. Deși cauzele multora nu sunt bine cunoscute, se poate rezolva acționând asupra unor cauze cunoscute, cum ar fi utilizarea excesivă în copilărie a dispozitivelor electronice inteligente.

În urma studiului, cercetătorii recomandă limitarea drastică a accesului copiilor și adolescenților la telefoanele mobile și la tablete. Timpul oficial recomandat este de maximum o oră zilnic. New York Times a publicat de curând opiniile mai multor specialiști în noile media care au eliminat cu totul din casa lor ecranele electronice, pentru a nu influența negativ dezvoltarea copiilor lor.

Citește și În loc sa-l numească ministru al educației, Guvernul Dăncilă l-a demis de la Inspectoratul Județean Brăila

Cartea, simplele jucării și activități în aer liber au fost azi înlocuite de cei mici cu ecranele inteligente, iar efectele acestei schimbări se amplifică tot mai mult de la o generație la alta. Cercetătorii citați sunt îngrijorați că unul din efectele smartphone-urilor și al tabletelor este că tinerii nu mai sunt capabili de concentrarea necesară pentru a urmări și înțelege textul unei cărți. În plus, studiul a constatat că cei mai fericiți adolescenți sunt cei care petrec mai puțin de o oră pe zi conectați la Internet de pe dispozitive inteligente.

În 2018, Organizația Mondială a Sănătății a inclus dependența de jocuri pe calculator în lista sa oficială de tulburări mintale

Tinerii dependenți de jocuri pe calculator și dispozitive mobile inteligente se confruntă cu tulburări de somn și obezitate, cad uneori victimă agresiunii psihologice sau șantajului online și își pierd capacitatea de a mai socializa.

Experții sunt de părere că folosirea îndelungată a gadgeturilor de către copii și transformarea lor în “dădace” pentru ei nu este deloc potrivită.

Un studiu realizat de Academia Americană de Pediatrie și de Societatea Canadiană de Pediatrie arată că un copil mai mic de 2 ani nu ar trebui să aibă deloc contact cu tehnologia, în timp ce cei cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani pot folosi gadgeturile o oră pe zi, în total, iar la cei între 6 și 18 ani accesul la smartphone/tabletă ar trebui să fie restricționat la 2 ore pe zi.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here