O elevă eliminată de la Bac pentru că i-a sunat telefonul a câștigat procesul cu Inspectoratul Școlar

0

O elevă a Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, care a fost eliminată de la Bacalaureat după ce i-a sunat telefonul în timpul probei orale la limba engleză, a câștigat definitiv unul dintre cele două procese cu Inspectoratul Școlar Județean Alba. Astfel, eleva poate susține miercuri prima probă scrisă a examenului.

Eleva a formulat o cerere de suspendare a procesului verbal, prin care a fost eliminată de la Bacalaureat, pentru a se putea înscrie la sesiunea din luna august a examenului. Dacă nu ar fi mers în instanță, eleva ar fi trebuit să aștepte doi ani până ar fi putut susține din nou examenul, conform regulamentului.

La Tribunalul Alba, magistrații au admis cererea fetei, dar reprezentanții IȘJ Alba au făcut recurs la decizia judecătorilor. Dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde, în data de 19 august, magistrații au respins ca nefondat recursul.

Un alt proces, cel de anulare a actului administrativ, se află pe rolul Tribunalului Alba și va avea un prim termen la sfârșitul lunii septembrie.

Ce s-a întâmplat în ziua examenului

Eleva a fost eliminată din sală, în data de 13 iunie, de la proba orală la limba engleză, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019. Elevei i-a sunat telefonul în timpul desfășurării examenului, iar comisia de examinare a procedat conform metodologiei și a eliminat-o pentru tentativă de fraudă.

Fata a deschis o acțiune în contencios administrativ împotriva Inspectoratului Județean Școlar Alba, acțiune înregistrată pe rolul Tribunalului Alba.

În timpul procesului, tânăra a precizat că din cauza „organizării defectuoase și a neprezentării altor candidați, nu a fost respectată repartizarea pe ore, așa cum a fost aceasta prestabilită”, ea primind un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susțină proba de engleză, întrucât nu sunt candidați și „comisia stă degeaba și profesorii sunt nervoși”.

Citește și Te confrunți cu atacuri de panică sau depresie? Află care este remediul

În aceste condiții, fata s-a grăbit să plece de acasă și să ajungă cât mai repede, deși nu era încă ora la care fusese programată. În graba mare, reclamanta și-a lăsat geanta într-o altă sală unde erau depozitate și alte obiecte personale ale altor candidați, uitând cu desăvârșire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar.

„Reclamanta a recunoscut acest fapt și în continuare, respectiv faptul că telefonul mobil a fost asupra sa la intrarea în sala de examen, însă a susținut că acest fapt s-a datorat defectuoasei organizări a examenului de bacalaureat, a faptului că nu s-au respectat întocmai dispozițiile cuprinse în Metodologia organizării examenului național -(…), și mai ales, din cauza grabei și a emoțiilor, fără să existe nici un moment intenția de frauda, având în vedere că se prezenta la un examen oral”, se arată în motivarea magistraților.

Reprezentanții ISJ au motivat în timpul procesului că susținerile fetei sunt nefondate

„Nu a sunat-o nici unul din membrii comisiei de examen cu privire la decalarea orelor de examinare. Așa cum rezultă din înscrisurile depuse în probațiune, a fost chemată de colegele sale, care au apreciat că proba se derulează repede, spunându-i ”dacă vii termini mai repede”.

Din dialogul purtat între colegi nu rezultă nici presiune, nici faptul că aceasta a fost inițiativa comisiei de examinare. Aceste susțineri sunt nefondate. Comisia nu a forțat nici un candidat(…)

Candidații sunt majori și hotărăsc singuri cum și când se prezintă în examen. De altfel, din dialogul lor rezultă că nu sunt dispuși vreunui compromis în fața comisiei: ”că nu pot să zbor de acasă așa cum vor ei”.

Citește și Elevii care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională ar putea fi obligați să urmeze învățământul profesional

Susținerile reclamantei cu privire la nervozitatea membrilor comisiei sunt nefondate. În primul rând, din comisie fac parte cadre didactice cu experiență în multe examene de bacalaureat, cunosc emoțiile inerente ale unui astfel de examen și sunt pregătiți și responsabili cu misiunea pe care o au în aceste comisii.

Dincolo de aceste susțineri, înregistrările video ale examenului dovedesc că membrii comisiei nu sunt nervoși, ci dimpotrivă, reclamanta este puțin agitată, cum de altfel susțin și colegele în declarațiile olografe date în fața membrilor comisiei de bacalaureat.

Prin urmare, susținerea privind justificarea emoțiilor prin decalarea orei de examinare este nedovedită și nefondată”, se arată în motivarea instanței.

Decizia magistraților de la Tribunalul Alba

În privința unei posibile tentative de fraudă, „din înregistrarea pusă la dispoziția instanței de către pârât, rezultă că reclamanta avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, iar mai mult de atât telefonul a și sunat în timpul examenului deci nu a fost comutat pe modul silențios, astfel că există dubii serioase cu privire la faptul că s-a urmărit fraudarea examenului”.

Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Alba, au studiat actele depuse la dosar, procesele verbale, declarațiile reclamantei și pârâtei și ajuns la concluzia că  „există o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ în discuție, fiind așadar îndeplinită cerința cazului bine justificat”, prin care tânăra a cerut anularea.

De asemenea, judecătorii au luat în calcul și perioada de doi ani în care tânăra are interdicție de a participa la examenul de Bacalaureat, aspect care i-ar fi afectat viața și cariera.

Decizia magistraților de la Curtea de Apel Alba Iulia

„Respinge recursul declarat de pârâtul INSPECTORATUL ȘCOLAR AL JUDEȚULUI ALBA împotriva sentinței administrative nr. 390/CAF/2019, pronunțate de Tribunalul Alba– Secția a II-a civilă, de contencios administrativ, fiscal și de insolvență în dosar nr. 1411/107/2019, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi 19.08.2019”, se arată în decizia pe scurt a instanței superioare din Alba Iulia.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here